Video Ora de vară 2022. Cum poate afecta organismul schimbarea orei. Ar putea fi ultima dată când dăm ceasurile înainte
Pregătiţi-vă să vă treziţi mai devreme şi să fiţi mai bulversaţi în următoare perioadă! România trece la ora de vară, aşa că la noapte, ora trei devine ora patru. Vestea bună e că ar putea fi ultima dată când se întâmplă acest lucru, dacă autorităţile decid să renunţe la schimbarea orei, aşa cum ne recomandă Comisia Europeană încă din anul 2019. Medicii atrag atenţia că tulburările de bioritm pot cauza probleme serioase.
Ora trei devine ora patru, aşa că ultima duminică din martie va fi, şi în 2022, cea mai scurtă zi din an. Somnul e primul sacrificat.
Români: -Tot timpul produce mici dezechilibre, mai ales în cazul copiilor, durează până la o săptămână- două până se adaptează. Recunosc că nu sunt un fan al acestei schimbări.
- Povestea asta ar trebui să înceteze. Două-trei săptămâni suntem scoşi din ritm.
Fetiţă: O să fie mai greu. O sa fiu mai obosită. Plecăm la şcoală la 7 jumăte, o să fie o noapte, prima noapte foarte scurtă, până ne intram în ritm.
Ora de vară 2022. Ar putea fi ultima dată când dăm ceasurile înainte
Acum ceasurile se dau înainte, iar în octombrie înapoi, când trecem la ora de iarnă, care e considerată ora naturală, standard.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Eliminarea orei de vară trebuia facută de anul trecut. Comisia Europeană a propus ţărilor membre din 2019 să aleagă ora la care vor să rămână. Decizia a fost însă amânată din cauza pandemiei.
Un sondaj european arată că 40 la sută dintre oameni au probleme de concentrare şi aproape toţi se confruntă cu insomnii şi disconfort fizic.
Oana Deleanu, medic: Desi efectele ar trebui să dureze una-două zile, mai ales în cazul adolescenţilor durează şi până la trei săptămâni. S-a constatat ştiinţific că creşte incidenţa infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale, probleme legate de somn, chiar dacă avem impresia că ne expunem mai mult la lumină, creşte incidenţa depresiei.
Organismul trebuie pregătit de fiecare dată pentru acest nou program.
Oana Deleanu, medic: Ar trebui să ne culcăm în aşa fel încât să obţinem cel puţin 7-8 ore de somn, şi să ne pregătim să fim un pic mai bulveraţi în următoarele două trei zile, să ne expunem la lumină puternică solară dimineaţa la trezire.
Ora Pămânutului: 60 de minute fără lumină
Iar înainte de a schimba ora, închideţi lumina pentru 60 de minute. Pentru a combate consumerismul şi exploatarea resurselor naturale, de la ora 20.30 si pana la 21.30, lumea întreagă sărbătoreşte Ora Pământului.
Tinere: De fiecare dată opream lumina, deşi îmi părea rău că vedeam alte case sau apartamente care aveau lumina deschisă. Eu o fac mereu.
- Simt că pământul chiar ar avea nevoie de o activitate de genul acesta.
- Planeta chiar suferă din cauza noastră. Nu ştiu de ce unii oameni nu pot lua iniţiativa de a face o lume mai bună.
La ediția 2019, peste 8000 de oraşe din peste 180 de țări au stins lumina de Ora Pământului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰