Antena Meniu Search
x

Video Orașul care dă tonul muzicii în România. Aici, lutierii fabrică instrumente cu tradiție: detaliile care fac diferența

Reghin este oraşul cu cea mai bogată tradiţie din România în fabricarea instrumentelor muzicale. Producătorii au format o asociaţie şi organizează acum un festival dedicat muzicii clasice. La eveniment, artiştii folosesc doar instrumente fabricate de lutierii români. Iar iubitorii muzicii pot admira colecţii de viori, chitări sau violoncele. 

de Sorin Tanţoş

la 18.08.2022, 08:34

Vezi și

Viori, viole, chitări, violoncele. Sunt instrumentele cu arcuş fabricate în ultimele decenii de cei mai buni lutieri din Reghin. Toate pot fi admirate de iubitorii muzicii care trec pragul atelierului. "Se șlefuieşte şi se modelează interiorul pe zone acustice, în funcţie de fiecare model, de fiecare instrument"

Cum se fabrică cele mai bune instrumente muzicale

Lemnul din care este fabricată vioara are o deosebită importanţă, atât pentru artist cât şi pentru cei care o fabrică: "Calitatea lemnului dă şi tonul instrumentului. În primul rând trebuie să fie un lemn natural uscat. Trebuie să aibă minim 5, 6, 7 ani ca să poţi să prelucrezi un instrument. Când corzile se tensionează, el trebuie să fie lemn puternic".

Pentru a pune în valoare muzica clasică, Asociaţia Lutierilor din România organizează întâniri anuale, de unde nu lipsesc expoziţiile cu instrumente muzicale, care pot fi probate de tinerii de orice vârstă. Iar satisfacţia lutierilor este nemărginită. "Ăsta e primul lucru care ne intereasează şi pe noi ca lutieri. Când auzim că pe instrumentul nostru se cântă", spune Mare Vasile, lutier. 

Şi se cântă, doar cu instrumente făurite în Reghin. Zeci de artişti instrumentişti au acceptat să participe şi în acest an la Festivalul organizat de lutieri. Evenimentul continuă şi în această seară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Orașul care dă tonul muzicii în România. Aici, lutierii fabrică instrumente cu tradiție: detaliile care fac diferența