Antena Meniu Search
x

(P) Românii sunt pe ultimul loc în UE la consumul de fructe și legume. Ce cantitate ar trebui să mâncăm zilnic

Alimentația românilor nu este una dintre cele mai bune. Asta ne-o arată și unul dintre ultimele studii realizate de EUROSTAT. Potrivit acestuia, România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de fructe și legume. Alături de noi se află Bulgaria, Slovenia și Austria. Pe primele locuri se află Irlanda cu peste 30% din populație care consumă 5 porții de legume și fructe pe zi. Danemarca și Olanda ocupă următoarele poziții cu procente de peste 20%, iar Franța și Lituania cu peste 15%.

de Redactia Observator

la 29.07.2022, 15:10

Potrivit datelor EUROSTAT, femeile sunt mai atente la alimentație și consumă mai multe legume și fructe. 58% dintre femei spun că au consumat zilnic între 1 și 4 porții de legume fructe, față de doar 51% dintre bărbați. 

Aceste date nu fac decât să ne confirme lucrurile pe care le știam deja. Alimentația românilor este una săracă în legume și fructe. Și totuși, de ce nu consumă suficiente legume?

În general românii consumă foarte mulți carbohidrați și produse pe bază de carne. Foarte mulți români nu concep ca la o masă să nu consume carne. Totuși, pe lângă carne, trebuie să avem o porție consistentă de salată. Potrivit EUROSTAT, circa 2% dintre români au o alimentație corespunzătoare. 

Perioada comunistă din România, în care carnea era porționată și la mare căutare, este unul dintre motivele pentru care ne-am format alimentația de astăzi. Conform sociologilor, în perioada comunistă alimentația era bazată preponderent pe legume, iar după situația s-a inversat. 

Câte fructe și legume trebuie să consumăm zilnic? 

Potrivit nutriționiștilor, în fiecare zi este necesar să mâncăm cinci porții de fructe și legume. Este necesar ca cele cinci porții să cântărească minim 400 de grame. 

Salata poate să completeze fiecare masă, pentru aceasta nefiind o cantitate maximă impusă. Salata de legume are beneficii multiple pentru organism. Legumele din compoziția salatelor conțini vitamine, fibre vegetale și nutrienți pe care organismul le asimilează ușor. În plus, deoarece sunt foarte slab calorice, salatele sunt ideale și la curele de slăbire sau detoxifiere. 

Ce să conțină salata? Aceasta este cea mai ușoară parte, deoarece putem face o salată și strict dintr-o legumă, dar și din combinații de mai multe tipuri de legume. Folosește legumele de sezon, deoarece acestea sunt mai aromate. În catalog Penny găsești oferte la legume și fructe din România, dar și la cele din import.

Printre cele mai folosite ingrediente sunt salată, ridichi, ceapă verde sau ceapă roșie, ardei, castraveți și roșii. Acestea pot fi asezonate cu diverse mirodenii, oțet balsamic sau lămâie. Este de preferat să eviți să pui prea multă sare în salată. O cantitate prea mare de sare va acoperi aromele legumelor. În plus, consumul de sare în exces nu este benefic pentru organism. Potrivit nutriționiștilor, consumul zilnic de sare nu trebuie să depășească 5 grame. 

În ceea ce privește consumul de fructe, profită mereu de produsele de sezon. În timpul verii oferta este cea mai bogată și poți consuma căpșuni, cireșe, prune, mere, pere, fructe de pădure (zmeură, afine, coacăze, mure).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » (P) Românii sunt pe ultimul loc în UE la consumul de fructe și legume. Ce cantitate ar trebui să mâncăm zilnic