Video Pâinea viitorului este făcută din făină de greieri: O franzelă conţine în jur de 70 de insecte şi este mult mai hrănitoare
Pâinea viitorului are făină din insecte și este și extrem de nutritivă. Este concluzia la care au ajuns studenții și profesorii Universității Agronomice din Iași, care săptămână aceasta au testat cum se face pâinea cu făină de greieri.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Astfel, concluzia a fost că făina de greieri aduce un aport nutritiv pâinii, dar și vitamine. Și tot la facultate, în Săptămâna Mare, studenții au învățat să facă pască şi cozonac. Dar și pentru acestea au ieșit puțin din rețetele clasice.
Pâinea făcută din făină de greieri este la fel de gustoasă ca o pâine normală, însă mult mai sănătoasă spun specialiştii facultăţii de Agricultură.
Otilia Murariu, facultatea de Agricultura USAMV Iași: Am vrut sa obţinem o pâine completă, am numit-o pâinea viitorului, practic această pâine de greiere are un conţinut proteic de peste 66%, are un conţinut de vitamine B12, substanţe minerale.
Iar pentru a ascunde culoarea cenușie a fâinii din greieri studenții au adăugat piure de afine.
Fiind un produs bogat, din punct de vedere nutritiv, este suficient să mânânci doar o felie.
Pâine din făină de greieri se vinde deja în Olanda, Finlanda, Danemarca şi Austria. La noi, însă, cadrul legislativ nu permite comercializarea produselor cu adaos de insecte.
Denis Țopa, decan facultatea de Agricultura USAMV Iași: Sperăm că în urma cercetării rezultatele să se concretizeze în noi produse de ieșit pe piaţă.
Un lucru este clar, chiar dacă va apărea pe piaţă, produsul nu va fi pentru toate buzunarele.
Clara Mihociu: Pentru că prețul pentru 100 de grame de făina de greieri este destul de ridicat se explică și de ce o pâine dacă ar fi să se vândă are de asemenea un preț mai ridicat. Ar fi aproximativ 25 de lei o astfel de pâine care cântărește puțin două kilograme și pentru ea au fost folosite în jur de 80 de grame de făină de greieri.
Nici produsele tradiționale de Paşte nu au scăpat de experimente. Cozonacul și pasca au fost și ele ridicate la rang de cercetare științifică. Pe lângă reţetele clasic, studenţii au adăugat fistic, ciocolată sau caise.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰