Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pandemia a influenţat coşul de cumpărături. Preţul unor produse a crescut chiar şi cu 20%

Tot ce s-a întâmplat în ultimul an ne doare la buzunar. Şi va fi chiar mai rău. Cele mai cumpărate produse alimentare s-au scumpit în ultimul an. Pâinea, carnea, uleiul, ouăle, zahărul, băuturile alcoolice, toate ne costă mai mult. Creşterile de preţuri ajung chiar şi la aproape 20%. Singurul care s-a ieftinit e cartoful.

de Andra Mitu

la 22.01.2021 , 20:47

  • Pandemia a dus la creşterea preţurilor în magazine
  • Previziunile economiştilor nu sunt deloc optimiste

La final de săptămână toate drumurile duc spre pieţe. Sau hipermarketuri. Oamenii umplu coşurile cu de toate, cât să ajungă pentru cel puţin o săptămână. 

Reporter: Cât va costă coşul de cumpărături pentru o săptămână?

Femeie: În jur de 200 lei. Cred. Pe puțin. Din moment ce prețurile au crescut, automat că ce cumpărai anul trecut cu 200 de lei, acum ți-e cam imposibil să le iei. Așa că te rezumi la ce e mai important.

Vezi și

Abia la casa de marcat apar surprizele. Iar în ultima vreme au fost mai degrabă dintre cele neplăcute. Pentru aceleaşi produse pe care le luam anul trecut, acum scoatem bani în plus din buzunar. 

Iar coşul de cumpărături s-a modificat puţin în anul pandemiei. Pe lângă legume, fructe, mezeluri sau băuturi, acum, la produse de strictă necesitate trecem şi măştile de protecţie sau dezinfectanţii. Deci alţi bani. Care se adaugă la scumpirile deja suportate din portofelul consumatorului. 

Creşterea preţurilor a fost simţită diferit, în funcţie de bugetul personal

''Scumpirea chiar și de un leu contează. Chiar și de 50 de bani la orice produs – de la cele de igienă, apă, la fructe și legume, orice, pâine.''

''Au crescut preţurile, dar na..salariul e bun, n-am simțit.''

Adrian Benţa, economist: Poate unele persoane care au venituri mari nu au resimţit această creștere a preţurilor. Cu siguranță a fost resimtiţă dureros de persoanele captive, cu venituri mici sau pentru cele care nu au avut un loc de muncă.

Veştile proaste nu se termină cu scumpirile din 2020. Şi acest an a început la fel. Majorarea accizelor la carburanţi a dus la scumpiri în lanţ. Iar previziunile economiştilor nu sunt deloc optimiste.

Adrian Benţa, economist: Probabil la produsele de sezon, legume fructe, vom avea la început preţuri mari. Ne aducem aminte gluma când a apărut în pieţe primul kilogram de cireșe era comparat cu un tezaur național.

Pentru finalul acestui an, guvernanţii se aşteaptă la o inflaţie de 2,5%, în condiţiile în care anul 2020 s-a încheiat cu o inflaţie de 2,1%. 

Andra Mitu Like
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » Pandemia a influenţat coşul de cumpărături. Preţul unor produse a crescut chiar şi cu 20%