Antena Meniu Search
x

Video Pandemia s-a încheiat brusc în România. Toate restricţiile au fost ridicate şi autorităţile mai au doar recomandări pentru populaţie

Începând de astăzi scăpăm de restricţii, după mai bine de doi ani în care ne-am aflat în stare de alertă. De asemenea, certificatul verde devine inutil. Rămân totuşi câteva recomandări.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 08:43

Vezi și

România iese din starea de alertă după doi ani de pandemie. De astăzi, toate restricţiile din ultima vreme pică. Rămân însă câteva recomandări: să purtăm mască în interior, dacă e aglomerat şi să ne izolăm dacă suntem infectaţi.

Restaurantele şi magazinele pot ţine deschis non-stop, iar certificatul verde devine inutil. Practic, mai e nevoie de acest document doar la intrarea în ţară. 

Odată cu ridicarea stării de alertă se redeschid şi punctele de frontieră care au avut activitatea întreruptă temporar.

Ce se întâmplă cu certificatul verde și formularul de localizare PLF

Pe acelaşi subiect

Dacă ţinem cont de declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la miezul noptii, atât certificatul COVID, dar și formularul de localizare PLF, nu vor mai fi obligatorii la frontieră.

În schimb, dacă ne luăm după comunicatul transmis la nici două ore distanță de Lucian Bode, ambele documente rămân în continuare obligatorii la intrarea în România. 

CNSU a abrogat regulile pentru carantinarea persoanelor cu COVID

Marți seară, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o hotărâre privind abrogarea unei decizii luate de CNSU la sfârşitul lunii ianuarie referitoare la regulile de aplicare a carantinei în contextul pandemiei de COVID-19.

Decizia vine după ce Guvernul României a decis să nu mai prelungească starea de alertă după 8 martie.

„Hotărârea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, se abrogă”, se arată în hotărârea adoptată marţi.

Izolarea persoanelor cu COVID, o măsură de bun simț

Alexandru Rafila a spus marţi că izolarea persoanelor diagnosticate cu Covid rămâne necesară şi după ridicarea restricţiilor, dar vor dispărea controalele pe care autorităţile le făceau până acum pentru verificarea respectării deciziilor de izolare.

”Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeaşi recomandare o avem şi pentru alte afecţiuni, şi dacă ai gripă, te izolezi”, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că izolarea nu este dublată de control.

”Asta nu înseamnă că trebuie să împrăştiem infecţia, izolarea este esenţială şi pentru o vindecare mai rapidă”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă izolarea mai este obligatorie, cum a fost până acum, Alexandru Rafila a răspuns: ”În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează şi primeşti concediu medical. Să respecţi condiţia izolării, nu trebuie să vină cineva să te controleze, e o măsură de bun simţ. Dacă un copil este simptomatic, nu îl trimiţi la şcoală”, a afirmat el

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Pandemia s-a încheiat brusc în România. Toate restricţiile au fost ridicate şi autorităţile mai au doar recomandări pentru populaţie