Antena Meniu Search
x

Video Ce se întâmplă cu certificatul verde și formularul de localizare PLF, după ce starea de alertă încetează

Nu ştie stânga ce spune dreapta. Din seara asta scăpăm de restricţii, dar ce se întâmplă cu certificatul verde şi cu PLF-ul pe care cei care se întorc, de mâine, în ţară. Trebuie să le prezinte la graniţă? Ministrul de Interne spune că actele rămân obligatorii, ministrul Sănătăţii susţine că obligativitatea dispare.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 08.03.2022, 22:13

Vezi și

Daca tinem cont de declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la miezul noptii, atât certificatul COVID, dar și formularul de localizare PLF, nu vor mai fi obligatorii la frontieră. În schimb, dacă ne luăm după comunicatul transmis la nici două ore distanță de Lucian Bode, ambele documente rămân în continuare obligatorii la intrarea în România. 

Deși e greu de înțeles neînțelegerea dintre cele două ministere, explicația pentru rămânerea în vigoare a acestor documente este destul de simplă. Certificatul Covid și Formularul PLF au fost introduse prin Ordonanță de Urgență și pot fi anulate doar printr-o altă ordonanță votată într-o ședință de guvern, spune reporterul Observator Alex Prunean.

Până când se va întâmpla acest lucru, cele două documente rămân obligatorii la frontieră. 

CNSU a abrogat regulile pentru carantinarea persoanelor cu COVID

Pe acelaşi subiect

Marți seară, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o hotărâre privind abrogarea unei decizii luate de CNSU la sfârşitul lunii ianuarie referitoare la regulile de aplicare a carantinei în contextul pandemiei de COVID-19.

Decizia vine după ce Guvernul României a decis să nu mai prelungească starea de alertă după 8 martie.

„Hotărârea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, se abrogă”, se arată în hotărârea adoptată marţi.

Izolarea persoanelor cu COVID, o măsură de bun simț

Alexandru Rafila a spus marţi că izolarea persoanelor diagnosticate cu Covid rămâne necesară şi după ridicarea restricţiilor, dar vor dispărea controalele pe care autorităţile le făceau până acum pentru verificarea respectării deciziilor de izolare.

”Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeaşi recomandare o avem şi pentru alte afecţiuni, şi dacă ai gripă, te izolezi”, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că izolarea nu este dublată de control.

”Asta nu înseamnă că trebuie să împrăştiem infecţia, izolarea este esenţială şi pentru o vindecare mai rapidă”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă izolarea mai este obligatorie, cum a fost până acum, Alexandru Rafila a răspuns: ”În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează şi primeşti concediu medical. Să respecţi condiţia izolării, nu trebuie să vină cineva să te controleze, e o măsură de bun simţ. Dacă un copil este simptomatic, nu îl trimiţi la şcoală”, a afirmat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ce se întâmplă cu certificatul verde și formularul de localizare PLF, după ce starea de alertă încetează