Pandemia ne-a alimentat pasiunea pentru cumpărături. Iată ce spun specialiştii
Unul din lucrurile pe care le-am înţeles, în izolare, este că, indiferent de situatie, nu putem sta departe de cumparaturi. Ba dimpotrivă, suntem tentaţi să facem shopping compulsiv. Da, nici domnii nu fac excepţie.
- Predispozitia pentru shopping este mai degraba feminina.
- Exista chiar o gena feminina a shoppingului.
Şi exista o explicatie si pentru asta. Există o genă a cumpărăturilor pe care putem da vina. Iată ce spun specialiştii.
Predispozitia pentru shopping este mai degraba feminina, asta ştim. Dar specialistii ne spun şi de ce: ca exista chiar o gena feminina a shoppingului.
Olivia Petre, psiholog: Putem gasi si o explicatie antropologica, si anume aceea ca in vechime femeile erau insarcinate cu a culege si de a trage. Deci noi colectam cumva si eram obisnuite sa facem acest lucru.
Totusi, cumparaturile reprezinta mai mult de atat. Este un comportament prin care noi incercam practic sa compensam, uneori in mod constructiv, alteori in mod distructiv, anumite nevoi.
Olivia Petre, psiholog: Una dintre aceste nevoi poate fi aceea de a simti ca facem ceva pt noi insine. Si aici rezida una dintre cauzele shoppingului compulsiv. Cautam o gratificare imediata pt o nedreptate.
Nevoia de varietate a femeilor ar fi o alta explicatie, mai ales in perioade ca aceastea, in care monotonia a fost cuvantul de ordine pe agenda zilnica.
Olivia Petre, psiholog: Ne acordam aceasta forma de escapism si de varitatea prin care simtim ca aducem ceva noi prin intermediul hainelor. Dar poate fi vb si de nevoia de apartenenta, in conditiile in care hainele pot arata ca facem parte dintr-o comunitate.
Iar explicatia pentru care domnii nu simt niciodata febra cumparaturilor tine tot de genele stravechi. Domnii sunt atrasi de sport.
Olivia Petre, psiholog: Asta poate veni si din mostenirea lui genetica si antropologica de a vana si de asi dezv acest sprit competitiv.
Una peste alta, shoppingul compulsiv este o tulburare care afectează 5 la suta din populaţia globului, potrivit studiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰