Antena Meniu Search
x

Video Pandemia lasă urme adânci: efecte resimţite de vârstnicii români. Un nou studiu arată care e cea mai afectată categorie

După două luni de cercetare sociologică, au fost prezentate rezultatele studiului "Evaluarea stării fizico-emoționale, post pandemie, în rândul seniorilor din România". Cercetarea a aratat că cele mai afectate au fost femeile cu afecțiuni cardiace. La eveniment au participat medici, specialiști în gerontologie și reprezentanți ai Academiei Române, precum și ONG-uri și asociații, implicate în activități care sprijină îmbătrânirea activă. 

de Redactia Observator

la 10.06.2022, 08:09

Vezi și

Studiul a cules date de la 1.200 de români de peste 50 de ani, în perioada aprilie-mai 2022. Datele obținute arată ca femeile cu afecțiuni cardiace au fost mai predispuse la prima infecție decât bărbații. Şi tot femeile sunt cele care au dezvoltat o formă mai gravă a bolii. "24% dintre ei au declarat faptul că s-au simţit marginalizaţi şi discriminaţi de către medici în timpul pandemiei", spune Alexandra Dobre, de la Institutul pentru Îmbătrânire Activă. "Ştim foarte puţine lucruri despre ce cred românii, despre ce spun românii referitor la pandemia COVID-19", a precizat Iulian Stănescu, Sociolog ICCV.

Studiu despre starea emoţională a bătrânilor din România, după pandemia de COVID-19

Pandemia a schimbat cursul vieții persoanelor vârstnice din România. Mulți au pierdut lupta cu boala, mulți au rămas cu afecțiuni pulmonare şi emoționale. Medicii încearcă sa vină cu soluții pentru sprijinirea acestor persoane, iar studiul le este foarte util. "Ne-a oferit nouă posibilitatea de a înţelege nevoia pacienţilor, care sunt afecţiunile care au urmat după perioada de COVID", este de părere Ioan Furtună, de la Centrul Medical Furtună Dan.

"Este important ca, începând cu luna a şasea după episodul acut persoanele respective să beneficieze de un set complet de analize. Care ar trebui să fie, cred, parte dintr-un program de-al bolnavilor", adaugă Marius Geantă, de la Centrul pentru Inovație în Medicină.

Cum pot fi folosite pe viitor concluziile cercetării

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României s-a implicat în coordonarea și susținerea acestui studiu. "Putem valorifica concluziile acestui studiu într-un mod util în politici publice sau în proiecte care pot ajuta în mod real persoanele vârstnice din România", declară Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect. Studiul a fost realizat în parteneriat cu Asociația "Institutul pentru Îmbătrânire Activă" și Centrul Medical Doctor Furtună Dan, de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Pandemia lasă urme adânci: efecte resimţite de vârstnicii români. Un nou studiu arată care e cea mai afectată categorie