Video Paradisul turistic maramureşean, umbrit de apariţia kitsh-ului. În locul caselor tradiţionale îşi fac loc tot mai multe vile de lux
Tărâm al ospitalității și tradiției, zona Maramureșului începe să își piardă uşor, uşor din identitate. Județul din nordul țării, un paradis turistic pentru vizitatori, riscă să cadă pradă kitsch-ului. În locul tradiţionalelor case, extrem de primitoare, îşi fac loc tot mai multe vile luxoase.
Satul tradițional este pe cale de dispariţie
La poalele munților Maramureșului, comuna Budești îşi aşteaptă întotdeauna turiştii cu unele dintre cele mai frumoase obiective turistice, dar cu locuinţe... mai puţin tradiţionale. Pe bancă, îl găsim pe badea Ștefan, care, cu banii strânși de copii în Spania, a construit o vilă care se întoarce după soare.
Localnic: S-a schimbat moda acum. Am avut casă de lemn şi noi a bătrânilor şi am făcut cum face toată lumea...
Localnicii sunt, însă, împăcați cu situaţia. Alţii, susţin şi tradiţia, chiar dacă e umbrită de lux.
Localnic: Când văd tinerii că vin din străinătate şi investesc banii, mă bucur de ei.
Localnic: Casele tradiţionale trebuie păstrate aşa cum au fost şi păstrate ca, cine vrea să vadă tradiţia maramureşeană şi ceea ce a fost, să aibă ocazia să le vadă.
Noua "modă" a vilelor luxoase e văzută drept o amenințare de către autoritățile locale.
Reporter: Riscă Maramureşul să devină mai puţin tradiţional?
Simion Pop, primar Budești: Categoric, riscă dacă nu se iau măsuri drastice.
Chiar şi aşa, satul tradițional este pe cale de dispariţie. O recunosc și arhitecţii, ale căror sfaturi le intră celor de la putere pe o ureche şi ies pe cealaltă.
Laura Zaharia, arhitect: Din câte am observat noi, în mediul rural autoritatea locală nu are o mână foarte puternică în a controla, a verifica şi a ţine o direcţie care impune nişte constrângeri.
De valoarea caselor vechi și-au dat seama proprietarii de pensiuni, care au ales să recondiționeze astfel de locuințe și să le pună la dispoziția turiștilor.
Ciprian Maak, administrator de pensiune: Sunt alţi oameni care vor să vină să vadă altceva decât au văzut în altă parte. Şi atunci amprenta Maramureşului este cu aceste case tradiţionale şi porţile tradiţionale maramureşene, nu cu alte structuri metalice şi tot felul de idei din străinătate care nu au legătură cu Maramureşul.
Pentru renașterea satului maramureșean, arhitecții sunt dispuși să ofere consultanță autorităților locale. Până când edili vor pleca urechea la ceea ce spun specialiştii, localităţile îşi vor pierde din identitate treptat, iar turiştii care vor ajunge în Maramureş ar putea găsi - în loc de casele tradiţionale - vile moderne.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰