Video "Parcă suntem în Ucraina". Revoltă în Dej după ce un proiect finanțat prin PNRR pentru reducerea poluării a început cu tăierea copacilor din centrul orașului
Luptăm cu poluarea, dar tăiem copacii din oraşe. În Dej, un proiect cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a lăsat oraşul fără principala sursă de oxigen din centru. Autorităţile spun că scopul este reducerea poluării pe termen lung prin găsirea de alternative de transport public şi reamenajarea spaţiilor, în aşa fel încât să fie mai prietenoase cu pietonii. Doar că lucrările au început cu tăierea copacilor.
Aşa arăta zona centrală a Dejului în anii 1940 şi aşa arăta până în urmă cu doi ani, ca o grădină publică imensă, cu suprafeţe întinse de iarbă, copaci şi flori. Sunt doar o amintire acum, pentru că au dispărut odată cu demararea lucrărilor de amenajare a centrului istoric.
Alex Prunean, reporter Observator: "7 milioane de euro este valoarea întregului proiect cu finanţare europeană, care are rolul, atenţie,de a reduce emisiile de monoxid de carbon din zona centrală. Numai că, în doar câteva luni, de aici au dispărut cel puțin 10 brazi argintii înalţi de câţiva metri, doi castani şi mai mulţi arbuşti. Iar locul gazonului a fost luat de pavaj."
Explicațiile oferite de autorități
În teorie, lucrările cu bani din PNRR ar trebui să facă oraşul mai prietenos cu mediul. Doar că autorităţile locale au considerat că achiziţia unor autobuze electrice şi amenajarea unor staţii de bike sharing vor putea suplini zonele verzi la care s-a renunţat pentru că...ar aparţine unor alte vremuri.
- PMB a primit 44 de senzori pentru noul sistemul de monitorizare a calității aerului, anunță Nicușor Dan
- Râurile din România, tot mai sărace în peşte din cauza poluării şi a braconajului. Soluția găsită de...
- Fumul toxic provocat de incendiul de la un centru de reciclare din Chitila a înroşit senzorii aplicaţiilor de...
- Revine taxa auto pe maşinile poluante. Când ar putea intra în vigoare
- Cum învaţă elevii unui liceu din Constanţa cu ajutorul AI. Lecţiile se desfăşoară cu ochelari VR, pe table...
Servatius Laszlo Victor, arhitect sef al municipiului Dej: "Părerea mea e că îşi aveau locul pentru perioada în care au fost făcuţi. Acum, conceptele sunt altele sau se revine la conceptul de piaţă centrală medievală. Centrul oraşului nu este o pădure, calitatea unui spaţiu nu înseamnă că plantăm cât mai mult."
"Nu știu, tot o să betoneze aici? extraordinar...ruşine pentru oraşul Dej, parcă suntem în Ucraina. Erau brazi argintii, era extraordinar de frumos."
Autorităţile promit totuşi că la finalul lucrărilor vor fi plantaţi 30 de platani în jurul pieţei centrale.
Servatius Laszlo Victor, arhitect sef al municipiului Dej: "Ca şi metri pătraţi, uitaţi aici se amenajează niște jardiniere în care vor fi plantaţi copaci, în aliniament se vor plata 30 de arbori"
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰