Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Parcul Sipote a ajuns o ruina!

Plamanul verde al Sucevei sufera de cancer in faza terminala! Un cancer numit nepasare. Unul dintre locurile emblematice ale orasului, parcul care inconjoara fosta cetate de scaun a lui Stefan cel Mare, a ajuns int-o stare deplorabila

Vezi și

Parcul Sipota a fost creatia exclusiva a Epocii de Aur. Nu ne-am apucat sa fim nostalgici dupa comunism, dar atunci cand e cazul, trebuie sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului. Intins pe 30 de hectare, parcul inconjora cetatea Sucevei. Si a fost gandit pentru a opri alunecarile unuia dintre versantii din margine cetatii, care ameninta sa distruga ctitoria lui Stefan. Cu timpul a devenit inima orasului.

A devenit o adevarata oaza in mijlocul betoanelor urbane. Aici era amenajat un orasel al copiilor, iar parcul a fost plantat astfel incat speciile de arbori sa imite formele de relief ale tarii. Printre copaci se afla si specii rare, iar de-a lungul anilor ecosistemul format a devenit unul extrem de variat.

"Inainte era bine organizat. Aici s-ar putea face o gradina botanica frumoasa. Exista tot potentialul necesar".Evident ca acest lucru nu s-a intamplat si nici nu pare ca se va intampla. Imediat dupa'90, terenul ultracentral si apropierea de un monument istoric a facut din parc un loc dorit de cei cu mare influenta. Ce n-a fost vandut, fiind vorba de un parc dendrologic, dar a fost trecut in patrimoniul Directiei Silvice, si nu in administrarea primariei. "Noi nu putem interveni si nu putem cheltui nicio suma de bani pe acea proprietate care nu ne apartine. Nu avem niciun fel de parteneriat cu Directia Silvica, in asa fel incat sa putem investi si sa putem cheltui bani acolo", a explicat Ovidiu Doroftei, viceprimarul municipiului Suceava.

Iar acest lucru se vede. Acum, in loc de plante sunt munti de gunoaie, ce-a mai ramas din alei a inceput sa se degradeze, iluminatul public lipseste cu desavarsire. Ba mai mult, parcul a devenit un loc periculos. Fara ca primaria sa poata asigura paza, zona a devenit locul celor certati cu legea.

Cetatea Sucevei, punctul turistic cel mai important al orasului a devenit inaccesibil. Ce spune Ocolul Sivlic Patrauti? Ca asigura curatenia pe cat se poate, cu proprii angajati. Pentru ca fonduri nu exista pentru contracte cu firme specializate, iar Ocolul Silvic functioneaza dupa cu totul alte legi. "Ideal ar fi ca aceste suprafete, spatii verzi, sa fie in administrarea primarie, care prin firme specializate poate asigura interga gama de lucrari".

Si totusi, nu se intampla. Pentru ca la ora actuala in Romania exista un vid de legislatie. "Nu vom renunta la lupta aceasta pentru a duce parcul Sipote, vorbim de o suprafata de aproximativ 30 de hectare, pentru a readuce si a reda la aceeasi stare si aceeasi destinatie", a mai spus viceprimarul Sucevei. Iar atunci cand vom reusi sa o facem, s-ar putea sa fie prea tarziu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Parcul Sipote a ajuns o ruina!