Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Parlamentari care au uitat de propășirea neamului, atunci când au primit funcții bănoase în instituții-cheie

Jură să își îndeplinească cu onoare mandatul încredințat de popor, dar uită repede de propășirea neamului, atunci când primesc funcții bănoase în instituții-cheie. Este vorba de parlamentarii care lasă Casa Poporului pentru a ajunge șefi la Curtea de Conturi ori în conducerea BNR.

de Redactia Observator

la 23.11.2020 , 21:14

  • Observator vă prezintă parlamentari pe care nu-i recomandă experiența, ci carnetul de partid pentru a ajunge acolo unde românii de rând nici nu visează. 

Observator vă prezintă parlamentari pe care nu-i recomandă experiența, ci carnetul de partid pentru a ajunge acolo unde românii de rând nici nu visează. 

Unul dintre parlamentarii care s-au descurcat este Leonardo Badea. Deputat ales de două ori, Badea a renunțat rapid la funcția pentru care a depus jurământul atunci când a fost trimis șef la Autoritatea de Suoraveghere Financiară unde câștiga lunar peste 65.000 de lei, adică în jur de 800.000 de lei anual. 

Când vine vorba de funcții, Badea pare că le primește fără a depune prea mult efort. Cum s-a eliberat un post de viceguvernator al Băncii Naționale, a fost susținut de foștii colegi din parlament pentru a ajunge la post.  

Vezi și

Schimbarea a adus și venituri mai mari  de până la 80.000 de lei pe lună. 

Coleg cu el, pe aceeași funcție, este și Eugen Nicolăescu. Angajat la stat de aproape jumătate de veac, fostul ministru al Sănătății a fost propulsat, după mai bine de 17 ani, din parlament direct în consiliul de administrație al BNR. 

De când a ajuns la Banca Națională a început să și investească bani în monede de aur. Într-un singur an, a investit aproximativ 10.000 de euro în astfel de monede. 

Un alt exemplu este Dumitru Chiriță. Electrician și sindicalist de meserie, primul său mandat de parlamentar a fost câștigat sub sigla PDSR, însă din 2017 conduce ANRE, instituție cheie în stabilirea prețului la energie. Chiriță are și un salariu pe măsură, de peste 10.000 de euro lunar. 

Când ești lider important al unui partid aflat la guvernare, ai posibilitatea să îți dai și legi după bunul plac. Așa a făcut și Niculae Bădălău, care viza un loc cald și o funcție de conducere la Curtea de Conturi încă de acum câțiva ani. Chiar dacă nu avea nici studii, nici exeriență. 

Dar, in 2017 a schimbat legea, astfel încât să nu mai fie nevoie nici de studii superioare sau juridice. 3 ani mai târziu a beneficiat de lege și a fost numit de Parlament la Curtea de Conturi. Bădălău poate sta liniștit cel puțin 9 ani de acum încolo, cu un salariu de aproximativ 5.000 de euro lunar. 

Dacă Bădălău a fost nevoit să modifice legea pentru a ajunge la Curtea de Conturi, nu același lucru îl putem spune despre foștii lui colegi de partid: Sorin Lazăr și Ion Călin care ocupă o funcție de consilier în aceași instituție. Sorin Lazăr are o singură recomandare: locul de reședință. 

Este din Buzău, de acolo de unde este și președintele PSD. Ion Călin în schimb este parlamentar cu ștate vechi și nu a lucrat niciodată la privat. 

Deși este pensionar cu un venit de peste 3.700 de lei pe lună, Călin a mai primit o funcție pentru următorii 9 ani: consilier la Curtea de Conturi. 

”Cred că e mai mare, în ce privește responsabilitate în funcția asta de consilier de conturi. E o instituție etalon a țării. Poporul așteaptă foarte multe și tot ceea ce facem noi e să nu isi piardă poporul increderea”, spunea Ion Călin, într-un interviu. 

Dacă unii pleacă din parlament pentru funcții cu mandate de 4, 5 sau 9 ani, Florin Iordache s-a dus șef la Consiliul Legislativ pe viață. Pentru că nu a mai prins un loc în viitorul legislativ, colegii senatori și deputați l-au trimis la... Consiliul Legislativ. 

Viorel Ștefan a renunțat după 20 de ani la fotoliul de parlamentar după ce a fost numit membru al Curții de Conturi a Uniunii Europene. Ștefan este doctor în economie, iar acum câștigă aproximativ 20.000 de euro lunar. 

Propus de președintele Klaus Iohannis și votat de toate partidele, Gabriel Vlase a plecat după 14 ani din parlament la conducerea serviciului de informații externe.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Parlamentari care au uitat de propășirea neamului, atunci când au primit funcții bănoase în instituții-cheie