Video Pasarele pentru pietoni ca în vestul Europei, în Sectorul 4 al Capitalei. Proiectul, motiv de scandal între primar și localnici
Scandal în sectorul 4, unde primăria a anunţat că desfiinţează multe treceri de pietoni şi construieşte în locul lor pasarele ca în Franţa sau Germania. Cea mai contestată este pasarela de la Parcul Tineretului. Locuitorii nici nu vor să audă de aşa ceva, chiar dacă primarul spune că aşa se reduce poluarea, iar traficul auto va fi mult mai lejer.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Cea mai mare dintre pasarele va fi construită în intersecţia de la Tineretului. Practic, intersecţia va putea fi traversată doar pe deasupra. O a doua pasarelă va fi ridicată pe bulevardul Tineretului, la Palatul Copiilor. Şi tot pe bulevardul Tineretului, dar în zona străzii Vişana, va fi ridicată cea de-a treia pasarelă. Iar ultima, este proiectată pentru Şoseaua Olteniţei în zona gurilor de metrou de la staţia Constantin Brîncoveanu.
Mulţi dintre cei care locuiesc în Sectorul 4 nici nu vor să audă de aşa ceva. A fost iniţiată chiar şi o petiţie pentru a opri construirea pasarelelor.
Camelia Băcioiu, activist civic: Susţie că aceste pasarele vor rezolva problema aglomeraţiei, ceea ce e fals. Noi vom fi direct impactaţi de aceste pasarele, prin faptul că accesul nostru ca pietoni, cu căruciorul copiilor în parc, cu biciclete, role, va fi îngreunat.
Primăria spune că s-a gândit la toate şi a proiectat lifturi pentru toate pasarelele, iar cea din intersecţia Tineretului va fi prima construită.
Daniel Băluţă, primar Sector 4: Gradul de aglomerare pe care îl are zona respectivă este unul impresionant. Reuşim să separăm fluxurile de maşini de fluxurile de pietoni, reuşind să creştem viteza de deplasare a maşinilor şi să creştem gradul de siguranţă al pietonilor. Impactul direct este asupra mediului înconjurător pentru că maşinile nu mai petrec atâta timp la semafor.
Oamenii au păreri diferite şi nu toţi îl cred pe primar.
Localnic: Nu vreau să mă urc într-un lift ca să trec pasarela. Ar trebui redus traficul, nu încurajat.
Localnic: Nouă ne-ar prinde foarte bine pentru că destul de greu traversăm intersecţia asta ca să ajungem în parc.
Localnic: Oamenii cu dizabilităţi cum o să urce? Spune că o să aibă lift. Spune multe domnu Băluţă.
Contestatarii acestui proiect acuză primarul şi de lipsă de transparenţă.
Guilhem Moulin, fost consilier local: Proiectele nu au fost nici măcar afişate pe site-ul primăriei şi nu s-a făcut nici dezbatere publică.
Intersecţia de la Tineretului este una dintre cele mai aglomerate şi mai nesigure din Bucureşti. În ultimii doi ani, în zonă au avut loc 54 de accidente, din care au soldat 65 de victime.
Claudiu Costea, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: O arteră care face legătura cu centrul Capitalei. La anumite intervale, traficul se desfăşoară mai cu dificultate.
Cele patru pasarele vor costa 62 de milioane de lei şi ar putea fi construite în cel mult un an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰