După Paşte, preţul la carnea de porc crește cu 20%
După Paşte, preţul la carnea de porc va exploda. Procesatorii anunţă că atât carnea proaspătă, cât şi mezelurile vor costa mai mult cu cel puţin zece la sută faţă de până acum. Şi vorbim abia de primul val, pentru că scumpirile ar putea ajunge şi la peste 20%.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
După Paşte, preţul la carnea de porc va exploda. Procesatorii anunţă că atât carnea proaspătă, cât şi mezelurile vor costa mai mult cu cel puţin zece la sută faţă de până acum. Şi vorbim abia de primul val, pentru că scumpirile ar putea ajunge şi la peste 20%, avertizează specialiştii. De vină este epidemia de pestă porcină care a curprins şi multe state, iar marfa este mai puţină.
Scumpirile se văd deja. În magazine, cotletul de porc, dar şi ceafa sunt mai scumpe faţă de luna decembrie şi cu 2 lei pe kilogram.
Preţul cărnii de porc a crescut în Uniunea Europeană cu 18%
Cumpărătorii consideră că preţurile care sunt acum sunt foarte scumpe, deşi pensiile şi salariile au mai crescut un pic în ultima perioadă.
Epidemia de pestă porcină este principalul motiv pentru creşterile fulminante de preţuri, spun specialiştii.
Luna trecută, carnea de porc s-a scumpit în Europa cu 18% faţă de februarie, potrivit datelor Comisiei Europene.
Vorbim chiar de ţările din care importăm cel mai mult. Polonia, de exemplu, a înregistrat cea mai mare creştere de preţuri, urmată de Germania, Spania şi Danemarca.
România a importat 300.000 de tone de carne de porc
După scumpirile deja înregistrate în ţările din Uniunea Europeană, procesatorii avertizează că, în perioada imediat următoare, mai exact după Paşte, vom găsi la raft produse din carne de porc mai scumpe cu zece la sută faţă de până acum.
Însă scumpirile nu s-ar opri aici, ci ar putea ajunge chiar şi la 25%.
Mai bine de jumătate din carnea de porc şi produsele procesate pe care le găsiţi pe rafturi vin din străinătate.
Anul trecut, România a importat 300 de mii de tone de carne de porc, arată cifrele oficiale.
Procesatorii invocă şi alte costuri mari pentru a majora preţurile. De exemplu, transportul e mai scump, cheltuielile cu angajaţii sunt tot mai mari, la fel şi facturile de utilităţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰