Păstrăvul indigen revine în râurile de munte
Cel mai bun peşte de la noi din ţară, o ştie toată lumea, este păstrăvul. Şi cum oamenii au început să aibă mai multă grijă la ceea ce mănâncă, cererea pentru peştele autohton a crescut.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Zece mii de puieţi au fost eliberaţi în râuri.
- Peştii au fost aduşi de la o păstrăvărie din Semenic.
Aşa se face că tot mai multe locuri autorităţile au început să investească în repopularea râurilor cu păstrăvi. La Caraş-Severin câteva mii de puieţi au fost eliberaţi în izvoare.
Zece mii de puieţi au fost eliberaţi în râuri de pe raza Ocolului Silvic Valiug, în Valea Semenicului.
Traian Roșu-șef Salmonicultură Direcţia Silvică C-S: A devenit deja o tradiţie. Din 2014, an de an, am făcut populări pe toate râurile de munte pe care le gestionăm, totalizând până în prezent 120 de mii de puieţi de păstrăv indigen.
Peştii au fost aduşi de la o păstrăvărie din Semenic care produce anual în jur de 20 de tone de păstrăv curcubeu. Acesta ajunge mai apoi pe piaţa din România.
Mihai Bona, șef Ocolul Silvic Văliug: Iubim natura, suntem aproape de tot ce înseamnă viaţă, printre care şi popularea apelor de munte cu păstrăv
Acţiunea de populare a râurilor va continua şi săptămâna viitoare, când alte mii de peşti vor fi eliberaţi în râurile din zona Băile Herculane.
Mihai Bona, șef Ocolul Silvic Văliug: Pentru iubitorii de pescuit. Peste 5 ani de zile vor avea o satisfacţie deosebită. Să sperăm că vremea, natura ne va ajuta în continuare, cu toate că aţi văzut. Astăzi n-a fost de partea noastră, dar asta-i viaţa de silvicultor: fie ploaie, fie vânt, fie soare, noi suntem la datorie.
Acţiunea de repopulare a râurilor a început în urmă cu şase ani şi este reluată anual pentru a asigura necesarul de păstrăv al judeţului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰