Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Patrick Ekeng ar fi putut trăi, dacă ar fi fost resuscitat în primul minut când a căzut pe teren

Patrick Ekeng ar fi putut trăi, dacă ar fi fost resuscitat în primul minut când a căzut pe teren. În exclusivitate pentru Observator, doctorul care l-a preluat la Spitalul Floreasca spune că şansa jucătorului de a trăi a fost pierdută pe gazonul pe care s-a prăbuşit.

de Redactia Observator

la 11.05.2016 , 09:43

Patrick Ekeng ar fi putut trăi, dacă ar fi fost resuscitat în primul minut când a căzut pe teren. În exclusivitate pentru Observator, doctorul care l-a preluat la Spitalul Floreasca spune că şansa jucătorului de a trăi a fost pierdută pe gazonul pe care s-a prăbuşit.

Medicul Gabriel Tatu Chiţoiu a condus echipa care l-a resuscitat pe fotbalistul de 26 de ani, timp de o oră şi jumătate. Şi aproape că au realizat un miracol. I-au repornit cordul după 30 de minute.

"Ceea ce se ştie şi este elementar pentru toţi cei care au absolvit o facultate de medicină, este că o altfel de tulburare care se cheamă fibrilaţie ventriculară, trebuie să o rezolvi, să o opreşti, în primele 3-4-5 minute de la debutul ei!!! Singura soluţie ca să o opreşti este să dai un şoc pacientului respectiv. Trebuie să vină defibrilatorul la tine, nu să fugi tu la defibrilator", a declarat Gabriel Tatu Chiţoiu, medic primar cardiolog.

Vezi și

O mărturie dură şi clară a medicului în mâinile căruia a ajuns Patrick Ekeng, după ce a fost urcat în ambulanţă. Fără să i se fi făcut manevre de resuscitare.

"Poţi să faci bine ceea ce poţi să faci în fiecare zi. Dacă te întâlneşti cu astfel de caz o dată în viaţă sau de două ori, şi mai ales în situaţii emoţionale în mijlocul unui teren de fotbal, îţi pierzi capul", a adăugat medicul de la Spitalul Floreasca.

Întrebat care este motivul pentru care fotbalistul a căzut, medicul a răspuns: "Evident, fibrilaţia ventriculară".

Inima lui Ekeng încă bătea

În momentul în care jucătorul dinamovist a ajuns la spital, inima acestuia încă bătea.

Gabriel Tatu Chiţoiu a explicat ce înseamnă un stop-cardio respirator: "Un stop-cardio respirator nu înseamnă că inima se opreşte. În peste 90 la sută din cazuri, în acest stop cardiac de fapt inima bate foarte repede. Frecvenţa de contracţie a inimii este foarte mare, undeva într 400-600 de contracţii pe minut, însă aceste contracţii sunt cam aşa, vermiculare, aşa le spunem noi, e ca şi cum vezi un ghem de râme nu ca un muşchi care se contractă eficient".

Cei 10 doctori aproape că au reuşit să-l salveze pe fotbalist. La un moment dat, i-au stabilizat bătăile inimii, după ce i-au aplicat o serie şocuri electrice. Însă trecuseră deja 90 de minute de la incidentul de pe teren.

"Din păcate, în momentul în care am obţinut acest ritm la care speram, a fost la distanţă mare de apariţia stopului cardiac, timp în care pacientul intră în acidoză, care practic paralizează corpul", a mai spus Gabriel Tatu Chiţoiu.

Medicii de la IML au făcut autopsia lui Ekeng, dar ea nu a fost relevantă în determinarea cauzei morții. Medicii au cerut teste suplimentare și un examen toxicologic.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Patrick Ekeng ar fi putut trăi, dacă ar fi fost resuscitat în primul minut când a căzut pe teren