Patronii nu vor angajați bătrâni, chiar dacă statul le oferă bani celor care îi angajează
Patronii români dau un pas înapoi, atunci când vine vorba să angajeze oameni cu vârste peste 55 de ani. Este ciudat, în condiţiile în care statul oferă bani celor care angajează persoane mai vârstnice.
Patronii români dau un pas înapoi, atunci când vine vorba să angajeze oameni cu vârste peste 55 de ani. Este ciudat, în condiţiile în care statul oferă bani celor care angajează persoane mai vârstnice. Cu toate acestea, patronii consideră că vârsta îi împiedică să dea randamentul aşteptat.
Dacă în Uniunea Europeana, cei care se apropie de vârsta pensionării nu au probleme în a-şi găsi un loc de muncă, în România, ca şi alte ţări sud-est europene, angajatorii încă se feresc de oamenii trecuţi de 55 de ani.
Este şi cazul lui Grigore şi al lui Marcel, pescari. Cei doi muncesc împreună de 10 ani şi vor să iasă la pensie de aici.
Un argument al angajatorilor este randamentul pe care cei în vârstă îl dau. Evident, mai slab decât tinerii, cel puţin când este vorba despre muncă fizică. Însă nici în cazul joburilor care presupun abilităţi intelctuale lucrurile nu stau altfel.
Chiar dacă pare nedrept, angajatorii spun că selecţia nu se face numai pe criteriul de vârstă. Sunt şi alte motive pentru care tinerii sunt preferaţi.
Dar angajaţii în vârstă au şi ei calităţile lor de necontestat, pe care uneori firmele şi companiile de la noi le cam trec cu vederea.
În plus, statul oferă şi el câteva "stimulente" companiilor care angajează oameni peste 55 de ani.
În ceea ce îi priveşte pe cei peste 65 de ani, în România, doar 15 la sută mai muncesc, dar procentul este similar cu cel din ţări civilizate cum ar fi Irlanda sau Suedia
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰