Inundațiile lasă în urmă un dezastru: 4 oameni ucişi de viituri şi zeci de localităţi sub ape
Patru oameni ucişi de viituri şi aproape 800 salvaţi din mijlocul apelor. Sute de case distruse şi mii de vieţi date peste cap. Este bilanţul dramatic al inundaţiilor care au devastat în ultimele zile mai multe localităţi din centrul şi estul ţării.
Patru oameni ucişi de viituri şi aproape 800 salvaţi din mijlocul apelor. Sute de case distruse şi mii de vieţi date peste cap. Este bilanţul dramatic al inundaţiilor care au devastat în ultimele zile mai multe localităţi din centrul şi estul ţării. În Braşov şi Covasna, inundaţiile de cod roşu au răscolit zeci de localităţi. Apele s-au revărsat cu o forţă incredibilă.
Apele învolburate au rupt, în doar câteva secunde, un pod de piatră înalt de câteva zeci de metri. Ar fi putut fi o catastrofă dacă, în acel moment, pe acel pod trecea un tren. Sunt case, dar şi şcoli inundate. În multe unităţi de învăţământ, profesorii au găsit băncile smulse şi aruncate de viitură în curte.
Sunt localităţi întregi scufundate. Case îngroapte de mâl. Şi oameni care le privesc înmărmuriţi. Cu lopeţile în mâini, încearcă să mai salveze ceva.
Nimic nu a rezistat în calea apelor. În doar cinci minute, puhoaiele au rupt digurile şi s-au revărsat în gospodării. Copiii şi bătrânii au fost primii evacuaţi şi adăpostiţi în tabere de sinistraţi.
De dimineaţă, oamenii nu şi-au mai recunoscut satele. Comuna Lunca Mărcuşului e aproape ştearsă de pe faţa pământului. Fântânile sunt compromise, culturile la fel. Sătenii nu au apă potabilă şi nici mâncare.
Din dronă, se văd propoţiile dezastrului. Apele au venit cu o forţă atât de mare, încât au rupt un pod de piatră care susţinea calea ferată, la Budila. Linia faceă legătura între Brașov și Întorsura Buzăului şi pe ea circulau zilnic câte şase trenuri, pe fiecare sens. S-ar fi putut întâmpla o catastrofă, admit autorităţile.
Raed Arafat: "Un astfel de pod, în mod normal, trebuie să reziste. Este un pod vechi, din anii 30 construit. Depinde. A fost întreţinut, nu a fost întreţinut, a fost verificat, a avut infiltraţii, nu a avut infiltraţii."
Peste tot sunt aluviuni. Mai e mult până când viaţa poate reveni la normal.
Armata intervine în continuare în zonele afectate de cod roşu. Dintr-o şcoală din Covasna, pompierii scot pe braţe cadrele didactice. În timpul viiturii, au venit să salveze măcar cataloagele.
Mircea Găitan, directorul şcolii: "Duşumeaua e distrusă în totalitate aparatura, ce am mai avut, toate. Arhiva am salvat-o. Adică cataloagele."
După o săptămână, ploile se opresc. Meteorologii au ridicat toate codurile de vreme rea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰