Antena Meniu Search
x

Pedepse mai aspre pentru soții agresivi. Modificări la legea care apără victimele violenţei domestice

Anul trecut în România, 190 de femei au fost ucise chiar de cei cu care aleseseră să-şi petreacă viaţa. Au fost omorâte în bătaie de soţii şi iubiţii lor. O statistică înfiorătore a Guvernului. Cea oficială. Aceleaşi date arată că zeci de mii de femei sunt abuzate în fiecare an în România. Cele mai multe supravieţuitoare se tem să îşi reclame agresorii.

Vezi și

Anul trecut în România, 190 de femei au fost ucise chiar de cei cu care aleseseră să-şi petreacă viaţa. Au fost omorâte în bătaie de soţii şi iubiţii lor. O statistică înfiorătore a Guvernului. Cea oficială. Aceleaşi date arată că zeci de mii de femei sunt abuzate în fiecare an în România. Cele mai multe supravieţuitoare se tem să îşi reclame agresorii.

O să-i spunem Ioana. La 30 de ani viaţa i s-a schimbat complet şi s-a transformat într-o dramă. Cu cel cu care a decis să-şi împartă existenţa are un copil de şapte ani.

IOANA, victimă a violenţei domestice:

Am un baietel cu el, de 7 ani si ne judecam pentru el.

Plângerile la poliţie au fost inutile. Anchetatorii, de cele mai multe ori, cer probe clare pentru astfel de agresiuni. Pe care trebuie să le aducă victima. Singurul martor la bătăile Ioanei a fost băieţelul lor.

IOANA, victimă a violenţei domestice:

Şi la ora actuală continuă să vină aici, cu toate că a avut interdicţie de la poliţie şi de la Tribunal.

Astfel de femei ajung să sufere de depresie. La fel şi copiii care asistă la astfel de drame. Doar o lege bine făcută şi respectată le poate salva. Doar în 2016, 13.000 de femei au fost agresate fizic de partenerii lor de viaţă, conform Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse, iar dintre acestea 191 au murit anul trecut. Aproximativ 80% din cazurile de femei agresate aleg să se întoarcă în mediul domestic activ.

GRAŢIELA DRAGĂCI, preşedinte ANES:

Noi dorim sa implementam ca pilon central oridinul de protectie provizoriu in acord cu art 52 din Conventia de la Istanbul. Va fi cel mai bun instrument la indemana politiei, procurorilor, judecatorilor pentru ca sa schimbam paradigma asupra victimelor.

Modificările legii 217 erau în dezbatere publică însă din luna mai a acestui an, dar ministerele de resort, şase la număr, nu au dat avizele pentru a trece legea prin Parlament. Aceeaşi lege vrea să construiască centre speciale în care femeile abuzate, dar şi copii, unde să poată sta un an sau doi până îşi pot face o reconversie profesională şi pot deveni independente financiar.

GRAŢIELA DRAGĂCI, preşedinte ANES:

Avizele le avem, mai avem nevoie de avizul Ministerul Justitiei care este si coinitiator al legii. Prin ordinul provizoriu putem actiona imediat pentru protejarea victimei si inlaturarea agresoprului. oprdinul provizoriu este executoriu, se face fara somatie si fara termen. Ordinul de protecţie provizoriu cu efecte deîndată are valabilitate de 5 zile. el nu contravive ordinului de protectie.

Parlamentarii USR au solicitat Guvernului să trimita legea cât mai repede în Parlament.

OANA BÎZGAN, deputat USR:

Femeile si victimele sufera in continuare in fiecare zi. Prin acest proiect dorim in primul rand protejarea victimelor.

ADRIAN WIENER, senator USR:

Este o lege care duce Romania in zona normalului, vom face apeluri si pe alte canale pt a creste presiunea pe adevaratii decidenti politici. Ultima crima care a avut loc nu ne face decat sa strigam din nou acelasi lucru.

La începutul noi sesiuni parlamentare modificările la legea 217/2003 intră la comisiile de specialitate pentru dezbatere şi aprobare. În maximum 30 de zile de la intrarea legii în comisii ar urma ca aleşii să dea un vot final pe aceste modificări, iar numărul victimelor violenţei domestice să scadă treptat.

În luna noimebrie a anului trecut, reporterul Observator, Sonia Simionov, împreună cu Asociaţia Necuvinte, au iniţiat o Campanie împotriva violenţei domestice: Spunem NU Abuzului. Anul acesta, partener al demersului a devenit şi Poliţia Română, alături de care s-a creat spotul "Aripi Frânte". Un demers care propune inclusiv modificarea legii pentru a proteja, cât mai mult, victimele violenţei în familie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pedepse mai aspre pentru soții agresivi. Modificări la legea care apără victimele violenţei domestice