Antena Meniu Search
x

Video Peisaj nefiresc de toamnă, în august: arborii de pe Tâmpa s-au veştejit. Ar putea să nu-şi mai revină vreodată complet

A îngălbenit Tâmpa, un loc emblematic pentru Brașov şi una dintre rezervațiile extrem de afectate de secetă. Mulți copaci sunt deja uscaţi şi specialiștii se tem că pădurea nu va mai fi niciodată viguroasă, dacă și anul viitor va fi la fel de secetos ca acesta. Turiştii care vin la Braşov admiră uimiţi peisajul nefiresc de toamnă. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 12.08.2022, 20:35

Vezi și

A venit toamna pe Tâmpa, deşi în alţi ani, pe vremea aceasta, codrul era încă verde crud. Din ce în ce mai mulți copaci au început să se usuce, deşi suntem încă în toiul verii. "Rezervația Tâmpa are o bogăție cu totul aparte. Peste 500 de specii, pe o suprafață de mai puțin de 214 hectare. Iar specialiștii spun că, în primul rând, seceta este de vină, pentru îngălbenirea și chiar uscarea copacilor din această rezervație", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.

Tâmpa, emblema Braşovului, s-a veştejit în toiul verii

"Pe lângă secetă, sigur, există și alți factori favorizanți ai locului: solul scurt, expoziție sudică sau vestică, înclinarea terenului este foarte mare, vârstă mare a pădurii", explică Dan Chira, cercetător științific ICAS Brașov. Îngrijoraţi de fenomen sunt şi cei care vin să admire peisajul din centrul vechi al Brașovului. "Din moment ce copacii pier, întotdeauna e rău, pentru toată lumea, și pentru pădure, și pentru noi", crede un turist. "Asta înseamnă lipsa noastră de organizare, lipsa noastră de gândire verde", spune un altul. "În primul rând aspectul și apoi lipsa aerului curat, a ozonului ne afectează pe toți", adaugă o localnică.

Specialiştii se tem de ce e mai rău. Zona e mult prea întinsă și greu accesibilă pentru o intervenție umană de întreținere. Pagubele ar putea fi iremediabile, dacă și anul viitor va fi la fel de secetos. "Cel mai rău ne temem, firesc, de uscări în masă. Uscările în masă sunt fenomene dramatice, care periclitează stabilitatea ecosistemelor forestiere, iar Tâmpa este o zonă protejată", a precizat Dan Chira, cercetător științific ICAS Brașov.

Rezervația Tâmpa este administrată oficial de Serviciul Teritorial Brașov al Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate. Oficialii instituției nu au răspuns până la ceastă oră solicitărilor Observator pentru un punct de vedere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Peisaj nefiresc de toamnă, în august: arborii de pe Tâmpa s-au veştejit. Ar putea să nu-şi mai revină vreodată complet