Pelerinaj cu restricții la Mănăstirea Nicula din Cluj (Video)
Virusul nu a putut sta în calea credinţei. La Nicula, a început azi unul dintre cele mai mari pelerinaje din inima Transilvaniei. Credincioşii nu mai au voie să sărute icoana făcătoare de minuni şi nici nu mai primesc sarmale anul acesta. Masca este obligatorie pe timpul pelerinajului, iar oamenii trebuie să păstreze distanţa între ei.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Credincioșii nu vor putea să sărute icoana făcătoare de minuni
- Masca și distanțarea socială sunt obligatorii în timpul pelerinajului
Primele corturi au apărut deja pe dealul din jurul mănăstirii. Domnul Valea are 83 de ani şi vine la Nicula din 1945, când era copil. De fiecare dată se aşeza în faţa scenei, dar anul acesta, a fost obligat să se mute.
Jandarmii au trasat culoare cu bandă roşie, iar acum tot dealul arată ca un labirint.
În acest an, pe câmpul din faţa scenei, credincioşii au voie să stea numai pe iarbă sau pături, însă păstrând o distanţă de siguranţă. Pentru a se asigura de acest lucru, jandarmii au delimitat cu bandă culoarele pe care oamenii vor circula, dar şi locurile în care au voie să se aşeze.
Credincioşii au fost îndemnaţi să vină mai devreme ca să evite înghesuiala din ziua de Sfântă Mărie.
Soţii Toader şi Maria au venit din Târgu-Mureş. Şi vor să rămână până la finalul pelerinajului.
O studentă din Cluj a venit pentru prima dată la Mănăstirea Nicula, ca voluntar: "Mă aştept să se respectă regulile de igienă pe care din bun simţ ar trebui să le respectăm cu toţii şi cred că ţine de credinţa fiecăruia să poată să nu exagereze cu anumite lucruri şi să ţină cont de contextul pandemiei".
Anul acesta, marele pelerinaj are loc în condiţii speciale. Credincioşii nu vor mai avea voie să sărute icoana făcătoare de minuni.
Părintele Calinic Stupinean, Mănăstirea Nicula: La icoană se va putea ajunge, chiar dacă ei nu vor putea să atingă efectiv icoana. Dar în faţa icoanei pot să vină să se închine şi să zică o rugăciune.
Zeci de mii de pelerini vin în fiecare an la Nicula. Procesiunea devenită deja tradiţie, în care mii de credincioşi mergeau 7 kilometri pe jos din Gherla până în dealul mănăstirii nu va mai avea loc.
Tot din cauza pandemiei, sunt interzise tarabele cu icoane și mătănii, dar şi vânzarea de băuturi alcoolice. Credincioşii nu vor mai primi sarmale, ci doar sticle cu apă îmbuteliată. 300 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor avea grijă ca regulile să fie respectate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰