Pepenii din comuna Tinca mai dulci ca cei din Dăbuleni
Sudul şi vestul se bat pentru pepeni. În comuna Tinca, din Bihor, sunt lubeniţe atât de dulci, încât toată lumea le compară cu cele de Dăbuleni, din Oltenia. Ar fi chiar mai bune, spun mulţi.
Sudul şi vestul se bat pentru pepeni. În comuna Tinca, din Bihor, sunt lubeniţe atât de dulci, încât toată lumea le compară cu cele de Dăbuleni, din Oltenia. Ar fi chiar mai bune, spun mulţi.
Îţi vine să iei feliile şi să fugi cu ele acasă, să le mănânci pe ascuns. Aşa-s de buni pepenii de Tinca, spun cei care-i gustă. Au coaja subţire, sunt dulci şi abia dacă dai de sâmburi.
Seminţele puţine şi mici fac concurenţa mare. Lubeniţele din vest, din comuna Tinca, au început să se ia la întrecere serios cu celebrii pepeni din Oltenia, cei din Dăbuleni.
Contează însă preţurile. Şi e o diferenţă. La piaţă, domnul Ferenc, de pildă, dă kilogramul de pepene cu aproape doi lei, pe când cei de Dăbuleni dacă ajung la un leu kilogramul.
Nea Ioan se ocupă şi el de aceste fructe. De 15 ani. Anul acesta are două hectare de pepeni verzi, soiul Romanza, şi jumătate de hectar de pepeni galbeni.
În Bihor sunt şase localităţi în care se cultivă pepeni, iar ca suprafaţă însumează aproape 400 de hectare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰