Antena Meniu Search
x

Video Persoanele care se vaccinează anti-Covid ar trebui să facă pauză de la consumul de alcool, avertizează medicii

Mai puţină imunitate după vaccin dacă beţi  alcool. E avertismentul medicilor pentru cei care vor să se imunizeze. Un avertisment care revine constant în discursul public. Pe de altă parte, socoteala de acasă nu pare, cel puţin deocamdată, să se potrivească cu cea din târg.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 16.02.2021, 20:41

Vezi și

Campania de vaccinare, departe de ţinta propusă

La cum merge campania de vaccinare, suntem extrem de departe de ţinta de 70% din populaţie imunizată, anunţată pentru finalul verii. Doar 2,2 la sută dintre români au făcut rapelul până acum.

"Sunteţi la prima doză sau a doua?"

"La rapel!"

Aşa sunt aproape toţi cei care ajung în centrele de vaccinare cu Pfizer şi Moderna din întreaga ţară. 

Dacă acum exact o lună numărul celor care primeau prima doză era de 230.000, imunizările au scăzut alarmant. La 150.000 în şapte zile, apoi numărul a continuat să se înjumătățească de la o săptămână la alta. 

Cele mai afectate sunt persoanele peste 55 de ani

Nu au nicio sansa sa se programeze pentru că înscrierile pentru Pfizer şi Moderna sunt blocate până la mijlocul lunii martie. În plus, Moderna a anunţat oficial că va întârzia livrările până în martie. Iar în România, Astra Zeneca se administrează doar celor cu vârste între 18 si 55 de ani. 

Cosmina Berbecel, medic de familie: "Sunt peste 100 în aşteptare pacienţi peste 55 de ani cu boli cronice. Unii ne sună, alţii vin la cabinet, întreabă: aţi reuşit?"

Valeriu Gheorghiţă: "Vom reevalua datele stiintifice disponibile. În momentul în care aceste date vor fi acceptate, si România probabil că va creşte acest prag al varstei, la 65 de ani sau chiar peste"

Cel mai mare centru de vaccinare cu serul Astra Zeneca a fost deschis la Circul Metropolitan. În cele 7 cabinete se pot imuniza 420 de oameni pe zi. 

"Am fost chiar norocos pentru că a mai încercat şi pentru alte persoane şi nu i-a reuşit din prima"

Din nou, autoritatile au decis să schimbe strategia de vaccinare. Locuitorii din judetele cu incidenţă mare, posibil peste 3 sau 6 îmbolnăviri la mia de locuitori, ar putea avea prioritate. La fel si cadrele didactice. Iar rezultatele studiilor arată bine.

Nu se recomandă consumul de alcool după vaccinare

Valeriu Gheorghiţă: "Avem date disponibile la 8 luni. Raspunsul imun se păstrează. Anticipăm o durată de cel puţin un an a acestui tip de raspuns imun" 

Valeriu Gheorghiţă: "Iar pentru ca vaccinul să aibă efectul dorit, medicii recomandă evitarea consumului de alcool. Persoanele care au in obisnuita consumul de alcool, trebuie sa intelegem ca printr-un consum de lunga durata, pe termen lung, frecventa crescuta, vom inregistra o scadere a raspunsului imun, dupa vaccinare"

Există posibilitatea ca celor care s-au vindecat deja de covid 19 să li se recomande doar o singură doză de vaccin. Pentru asta însă se aşteaptă date suplimentare de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii si Agenţia Europeană a Medicamentului. Iar în timp ce România a început să vaccineze tot mai puţin, tot mai mulţi oameni cer să fie imunizaţi. Un studiu realizat de Ipsos la începutul acestei luni arată că doar 13% dintre români refuză vaccinul anti-covid, majoritatea sub 24 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Persoanele care se vaccinează anti-Covid ar trebui să facă pauză de la consumul de alcool, avertizează medicii