Pesta porcină africană transformă carnea de porc într-o delicatesă
Friptura de Crăciun va ajunge anul acesta o delicatesă! Faţă de anul trecut, preţul cărnii de porc a crescut deja cu aproape 30 la sută. Iar un nou val de scumpiri va lovi în apropierea sărbătorilor de iarnă, anunţă procesatorii.
Friptura de Crăciun va ajunge anul acesta o delicatesă! Faţă de anul trecut, preţul cărnii de porc a crescut deja cu aproape 30 la sută. Iar un nou val de scumpiri va lovi în apropierea sărbătorilor de iarnă, anunţă procesatorii.
La finalul anului trecut, în pragul Crăciunului, pieptul de porc cu os costa 15 lei kilogramul. Astăzi, acelaşi produs se vinde cu 18,95 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 4 lei.
Şi cotletul de porc cu os s-a scumpit cu 2 lei pe kilogram în aceeaşi perioadă.
Cu două luni şi jumătate înainte de Crăciun, clienţii se tem că preţurile vor creşte şi mai mult.
Statisticile oficiale arată clar că materia primă s-a scumpit cu circa 30% de la începutul anului.
Procesatorii confirmă că tendinţa de creştere a preţurilor se va menţine. Asta pentru că pesta porcină africană a făcut ravagii la nivel mondial, iar China a început să se aprovizioneze masiv din Europa.
Deşi focare de pestă porcină africană încă există în 29 de judeţe din ţară, ministrul interimar al Agriculturii spune că a acţionat ca la carte pentru combaterea virusului.
Doar în prima jumătate a acestui an, România a importat carne de porc în valoare de 250 de milioane de euro, cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰