Antena Meniu Search
x

Pesta porcină loveşte din nou. Două ferme mari din Galaţi au rămas fără mii de animale

Primul focar de pestă porcină a izbucnit la ferma din Lieşti, la începutul lunii august. La câteva zile distanţă, s-a confirmat prezenţa virusului la o altă crescătorie, în localitatea Pechea.

de Daniel Lare

la 18.08.2020, 12:12

Vezi și
  • Fermele au fost lovite de pesta porcină în aprilie.
  • Proprietarii fermelor au mari dificultăţi financiare.

Gabriel Avramescu, prefect de Galaţi: Problema este ca efectivul este foarte mare in cele doua ferme. Practic, dintr-un total de 27 de mii de suine, in ultima perioada, au fost sacrificati peste 15 mii de porci.

Din primele date reiese că virusul ar fi apărut în depozitele de cereale, adus acolo de porcii mistreţi. Fermele au fost băgate în carantină, iar proprietarii au primit promisiuni că vor fi despăgubiţi.

Banii de la stat vin însă greu. O ştiu cel mai bine proprietarii a două ferme din Tismana, judeţul Dolj. În aşteptarea despăgubirilor, au pus lacătul pe uşi.

Fermele au fost lovite de pesta porcină în aprilie. Peste cinci mii de animale au fost atunci sacrificate. Banii din despăgubiri trebuiau să ajungă în următoarele trei luni. Nici gând însă.

Maritoiu Valentin, director executiv DSVSA Mehedinti: Suma prevazuta pentru despagubiri a fost transmisa la dsvsa, urmand a fi aprobata odata cu rectificarea bugetara

Printre alte promisiuni, şeful DSVSA Mehedinţi se încurcă în. calcule.

Maritoiu Valentin, director executiv DSVSA Mehedinti: Cuantumul acesteia este de 13.200 de lei, adica 130 de miliarde vechi.

Un lucru este însă cert: proprietarii fermelor au mari dificultăţi financiare.

Gana Dorin medic veterinar: Erau doua ferme emblematice, doua ferme de reproductie. Ultima avea doar sase luni de cand se deschisese, avea o genetica de top. Cealalta ferma era o ferma care s-a deschis in 2016, tot o ferma emblematica.

Proprietarii se plâng că au adunat datorii foarte mari şi se tem că procesul de repopulare va fi unul. îndelungat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Pesta porcină loveşte din nou. Două ferme mari din Galaţi au rămas fără mii de animale