Antena Meniu Search
x

Petiție pentru eradicarea turismului la negru

Mai mulţi hotelieri şi proprietari din pensiuni din toată ţara s-au unit şi îi cer ministrului ecomoniei să facă ceva pentru a eradica turismul "la negru". Există zone în ţară unde acest fenomen este mai răspândit decât cel legal.

de Redactia Observator

la 10.06.2020, 15:02

Vezi și
  • Şi pe litoral turismul "la negru" este în floare.
  • Aproximativ 50% din unităţi funcţionează fără acte.

Investitorii din industrie spun că în apartamentele sau casele unde sunt cazaţi fără acte turiştii măsurile de siguranţă nu există şi ar putea să crească numărul celor infectaţi cu coronavirus.

Una dintre cele mai afectate zone, în care turismul "la negru" este în floare de ani de zile, este culoarul Rucăr – Bran. Jumătate din locurile de cazare se plătesc fără ca turiştii să primească factură. Localnicii au găsit şi o scuză. Cele mai multe dintre casele vechi nu au actele în regulă.

Dorin Olteanu, proprietar pensiune: El neavând casa intabulată nu poate să-şi scoată autorizaţie, neputând să scoată autorizaţie nu are certificat de clasificare, neavând certificat de clasificare, el nu poate să primească turişti. Dar, toată lumea trebuie să trăiască, el va primi în continuare turişti. 

Nicolae Carp, proprietar pensiune: Cei cu care am stat de vorbă au zis domne, şi birocraţia e mare şi impozitele sunt mari şi de-aia lucrează la negru.

Numărul unităţilor de cazare neclasificate nu apare în nicio statistică. Cele mai multe sunt cabane sau apartamente. Pentru a eradica turismul la negru, hotelierii au făcut o petiţie către ministrul ecomiei.

Cristina Predoiu – iniţiator proiect "Bun simţ turistic": Nu este firesc ca altcineva, o casă particulară să închirieze turiştilor la negru aceste spaţii de cazare. Cu atât mai mult în această perioadă toţi proprietarii de unităţi turistice clasificate trebuie să ia măsuri suplimentare de igienizare şi din nou presupun costuri. Ce cerem? Cerem ca unităţile care nu sunt clasificate să nu mai aibă posibilitatea să se promoveze în mediul online. 

La fel ca în zona Bran – Moieciu, şi pe litoral turismul "la negru" este în floare. Aproximativ 50% din unităţile de cazare de acolo funcţionează fără acte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Petiție pentru eradicarea turismului la negru