Momente de panică la înălţime în Piatra Neamţ, după ce telegondola care urcă pe muntele Cozla s-a defectat
Au fost momente de panică la înălţime aseară în Piatra Neamţ, după ce telegondola care urcă pe muntele Cozla s-a defectat. 16 oameni, printre care şi un bebeluş, au rămas suspendaţi în cabine la zeci de metri deasupra pământului. Autoscara pompierilor nu a fost suficient de lungă încât să ajungă la oameni, aşa că au fost mobilizaţi inclusiv salvamontişti şi jandarmi montani.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Au fost momente de panică la înălţime aseară în Piatra Neamţ, după ce telegondola care urcă pe muntele Cozla s-a defectat. 16 oameni, printre care şi un bebeluş, au rămas suspendaţi în cabine la zeci de metri deasupra pământului. Autoscara pompierilor nu a fost suficient de lungă încât să ajungă la oameni, aşa că au fost mobilizaţi inclusiv salvamontişti şi jandarmi montani. Din fericire, nu a fost nevoie de intervenţie pe munte, ci o soluţie tehnică de avarie a permis instalaţiei să fie pusă din nou în mişcare.
Primul apel la 112 a venit în jurul orei 20. Pompierii, împreună cu alpiniştii ISU, dar şi cu salvamontişti şi alpiniştii jandarmeriei, au sosit la faţa locului. Cum cablurile de transport ajungeau şi la 50 de metri deasupra pământului, autoscara de intervenţie la înălţime nu a putut ajunge la ele.
Unul dintre pasageri se poate considera norocos. Era în cabina care abia plecase de la baza telegondolei, aşa că a fost recuperat rapid. Pentru restul, intervenţia a durat mai bine de patru ore. A fost nevoie ca angajaţii firmei care operează instalaţia să aducă un motor auxiliar care a repus în mişcare tot angrenajul. Una câte una, cabinele au ajuns, în siguranţă, la cele două capete ale traseului.
Deşi medicii au fost mobilizaţi în momentul debarcării oamenilor, din fericire, nimeni nu avut de suferit.
Incidentul de aseară a fost provocat, din primele informaţii, de o oprire automată a sistemului, ca măsură de siguranţă după apariţia unei defecţiuni la partea mecanică.
Edilul susţine că instalaţia de transport trece săptămânal prin revizii. Chiar şi aşa, el a declarat că urmează să discute astăzi cu reprezentanţii firmei care administrează telegondola, în urma avariei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰