Piețe din București, închise din cauza nerespectării regulilor de prevenție

De Laurenţiu Rădulescu.
Publicat: 15.04.2020, 21:52.
Actualizat: 15.04.2020, 21:54

La piaţă, regulile nu se negociază! În preajma Paştelui, inspectorii de la protecţia consumatorului au închis două pieţe mari din Bucureşti. Erau prea aglomerate, iar clienţii nu respectau distanţa.

La piaţă, regulile nu se negociază! În preajma Paştelui, inspectorii de la protecţia consumatorului au închis două pieţe mari din Bucureşti. Erau prea aglomerate, iar clienţii nu respectau distanţa. Decizia i-a speriat atât de tare pe comercianţi că peste noapte, problemele au fost rezolvate. În schimb, în Mureş, comercianţii s-au luat la ceartă cu jandarmii.

În plină epidemie de Coronavirus, Guvernul a decis că doar producătorii cu certificat au voie să vândă în pieţe. Un control într-o piaţă din Mureş s-a terminat cu scandal.

"Am venit la piaţă şi ni s-a spus că nu avem voie să ne vindem marfa. Noi înţelegem ordonanţa, dar totuşi un termen să ne lichidăm marfa ... Între 2-3000 de lei am marfă pe stoc".

În pieţele din Bucureşti au descins, ieri, inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Au închis pieţele Gorjului şi Miniș şi au dat amenzi usturătoare pentru că nu au fost respectate regulile de prevenţie. Nereguli au fost şi în pieţele Veteranilor şi Crângaşi, din Sectorul 6. După 24 de ore, erau trasate linii la un metru şi jumătate pentru păstrarea distanţei, tarabele aveau paravane din folie şi erau puşi dezinfectanţi la intrare.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: În Piaţa Miniş, de exemplu, problemele au fost legate de acea distanţă de un metru jumătate-doi, remediată cumva cu ajutorul unor benzi date cu vopsea din câte reuşim să ne dăm seama. Iar a doua problemă a fost legată de comercianţi, de distanţele acestor tarabe unde compercianţii îşi vând marfa până la urmă.

"Noi ne-am aranjat mesele, am spălat, am făcut toate peste tot. Asta-i folia pe care aţi avut-o? Cine v-a dat-o jos? Care au cumpărat".

Eduard Cozminschi, preşedinte ANPC: Deficienţele constatate practic se refereau la măsurile despre păstrarea distanţei sociale dintre comercianţi, dar şi dintre comercianţi şi clienţi. Cu alte cuvinte, pieţele erau supraaglomerate, nu se respecta în niciun fel accesul în pieţe.

Peste tot, poliţişti şi jandarmi patrulează în jurul pieţelor sufocate de clienţi. Mai ales între orele 11 şi 13, când ies la cumpărături vârstnicii.

"Protejaţi-vă sănătatea şi viaţa! Rămâneţi în casă!".

"Stăm doar pe partea asta că pe asta se mai circulă. Mulţumesc. Un metru jumătate, doi metri pentru fiecare. Şi dacă aveţi măşti, folosiţi-le!".

În Piaţa Obor s-au format iar cozi. Cumpărătorii au fost obligaţi să intre pe rând.

"Ăla cu geacă neagră, te opreşti aici, te rog frumos! Noi suntem împreună. Nu vă mai lasă să mai intraţi? Nu, nu-i mai lasă. Eu am ieşit, am luat, am cumpărat".

Controalele în pieţe vor continua şi în zilele următoare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.