Mesaj cu tâlc transmis de Patriarhul Daniel, în ultima zi a pelerinajului de Sfântul Dumitru
Pildă controversată a Patriarhului Daniel ţintită către guvernanţi! Înalt Prea Sfinţitul a amintit de o întâmplare petrecută cu două luni înainte de Revoluţie, atunci când pelerinajul de Sfântul Dumitru a fost anulat pentru a nu deranja o şedinţă de partid. Mulţi au văzut-o ca pe un avertisment la adresa Guvernului. Procesiunea marcată de restricții va lua sfârșit la miezul nopții.
- 200 de pelerini au putut asista la slujba de Sfântul Dumitru.
- Zeci de mii de credincioși s-au închinat la moaștele Sfântului Dumitru.
Patriarhul Daniel: În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost 'răsplătită', în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut.
Este predica plină de subînţeles ţinută de Patriarhul Daniel în faţa celor doar 200 de pelerini care au putut asista la slujba de Sfântul Dumitru. Mesajul a stârnit controverse, după ce mulţi l-au văzut ca pe un avertisment la adresa Guvernului. Reprezentanţii Bisericii au venit rapid cu explicaţii.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Biserica Ortodoxă Română: Dubiile legate de parteneriatul foarte fertil dintre Biserică şi stat cred că sunt dubii total nejustificate. Nu se poate pune problema în felul acesta, nu este un avertisment la adresa nimănui.
Printrei cei prezenţi la procesiune s-a numărat şi şeful Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Al treilea om în stat a ascultat slujba pe scenă, alături de restul oficialilor.
Ceremonia a marcat sfârşitul pelerinajului de Sfântul Dumitru.
Chiar dacă a fost un moment important, regulile au rămas aceleaşi. Numărul de locuri pentru pelerini a fost limitat, aceştia au fost nevoiţi să poarte masca şi să păstreze distanţa.
Credincioşii din alte judeţe nu au avut acces la procesiune.
Voluntarii au găsit o metodă inventivă de a-i mulţumi pe revoltaţi: au împărţit oamenilor afişe cu judeţul pentru care se roagă.
În cele trei zile de pelerinaj, peste 34.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfântului Dumitru.
Astăzi la coadă s-au aflat între 2500 şi 3000 de persoane. Chiar dacă pelerinajul ar trebui să se încheie astăzi la miezul nopţii, reprezentanţii Patriarhiei au transmis că pot prelungi acest termen astfel încât fiecare credincios să ajungă să se poată închina la raclă.
În mod tradiţional, pelerinajul de Sfântul Dumitru ţinea o săptămână. De mâine şi cei care nu stau în Bucureşti se vor putea închina la moaşte, dar raclele vor fi duse înapoi în Catedrală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰