Video Planta care înflorește la 20 de ani de la plantare. Fenomen rar în Cluj-Napoca
Eveniment special la Grădina Botanică din Cluj-Napoca: a înflorit o plantă exotică, de origini mexicane. Este un fenomen rar, care se întâmplă o dată la câteva zeci de ani.
La grădina botanică din Cluj Napoca există un obiectiv turistic de neratat pentru toţi cei care ajung în oraş. Iar cei care ajung în această perioadă au parte de o surpriză probabil unică în viaţă: înflorirea unei agave. Vorbim despre o plantă exotică, de origini mexicane şi despre un fenomen rar, care se întâmplă o dată la câteva zeci de ani.
Liliana Jarda, specialist grădina Botanică: În siturile de origine, planta înfloreşte abia după 7-15 ani de la plantare, iar în clima de la noi din ţară abia după 15-20 de ani de la plantare poate să înflorească. Exemplarul care a înflorit acum la noi în grădina botanică estimăm că are undeva la 20-25 de ani.
Planta poate ajunge până la 6 metri înălţime
Tija sisalului de la Grădina Botanică are o înălţime de 4 metri dar în natură poate să ajungă până la 5 - 6 metri înălţime deşi este foarte subţire. Fibrele ei sunt extrem de puternice astfel că sunt folosite la confecţionarea sforilor, a frânghiilor şi a ţesăturilor care au nevoie de rezistenţă.
Turistă: Frumos. Eu revin după foarte mulţi ani.
Turistă: E la fel de plăcut. Descoperi multe lucruri noi. Frumos.
Florile agavei pot fi admirate doar câteva zile.însă Grădina Botanică are şi alte surprize cu ce să-şi atragă vizitatorii.
Turistă: Grădina japoneză mi se pare fabuloasă. Este superbă. M-a lăsat fără cuvinte. Tot. Sunt foarte multe specii de plante şi ambientul în general este foarte interesant şi foarte calm, foarte liniştit.
Şi serele cu palmieri încântă privirile turiştilor
Dacă din diverse motive anul acesta nu aţi mers într-o vacanţă exotică, puteţi vizita sera palmierilor de la grădina botanică. Plantele, temperatura ridicată, dar şi umiditatea aerului de peste 60% vă vor face să vă simţiţi ca într-o zonă tropicală.
Grădina Botanică din Cluj Napoca se întinde pe 14 hectare şi este a doua cea mai mare din ţară după cea de la Jibou. Poate fi vizitată zilnic între orele 9 şi 20, iar un bilet costă între 4 şi 11 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰