Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Plante ocrotite de lege în România. Flori rare pe care nu ai voie să le rupi

Munţii şi câmpiile României adăpostesc specii rare de plante, printre care și flori, care sunt ocrotite de lege. Acest lucru peresupune că nu avem voie să le rupem. Iată ce plante sunt protejate.

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 16:27

Plante ocrotite de lege în România
Plante ocrotite de lege în România - Arhiva Observator

Plantele îndeplinesc simultan mai multe misiuni binefăcătoare nouă. Cele mai importante dintre acestea sunt de a produce oxigen și de a purifica aerul. De câțiva ani însă, flora din România are de suferit din cauza obiceiurile oamenilor, fapt care duce la dispariția anumitor specii prețioase.

Pentru a conserva totuși plantele rare care au mai rămas, este vitală implicarea fiecăruia dintre noi. Află ce plante sunt ocrotite de lege, dar și ce poți să faci ca să nu le distrugi.

Lista plantelor ocrotite de lege în România

Articolul continuă după reclamă

În prezent, la noi în țară sunt peste 200 de specii de flori rare care au fost declarate monumente ale naturii, ceea ce înseamnă că sunt ocrotite prin lege. Cele mai multe dintre aceste flori protejat cresc în zonele de munte și în Delta Dunării.

Pe acelaşi subiect

Cum arată florile rare pe care nu ai voie sa le rupi

  • Floarea de Colț: poate te întrebi de ce este ocrotită floarea de colț, dar ea este conservată în mai multe rezervații naturale din România, datorită frumuseții ei. Floarea de colț crește de-a lungul Munților Carpați pe versanți abrupți și pe stânci. Floarea de colț sau floarea reginei așa cum mai este numită se află pe lista cu plante ocrotite de lege, fiind considerată monument al naturii încă din 1933. 
  • Laleaua pestriță: este pe lista cu plante ocrotite de lege încă din anii `80, ea înflorind doar 7 zile pe an, la mijlocul lunii mai. Laleaua pestriță se găsește în toate țările europene mai fiind cunoscută și sub numele de floare de șah, bibilică, clopotar sau căldărușă. Laleaua pestriță poate fi admirată în mai multe rezervații din Olt, Banat sau Mureș.
  • Bujorul românesc: este una dintre cele mai cunoscute flori ocrotite de lege, încă dinaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial. Bujorul românesc se găsește în numai câteva rezervații din țară aflate în Oltenia, Mureș, Giurgiu și Dobrogea. Acesta înflorește numai 10 zile pe an, la mijlocul lunii mai.
  • Nufărul termal: a fost descoperit în anul 1789 și a fost declarat monument al naturii în 1931. Nufărul termal înflorește doar în apele călduțe ale pârâului Petea, din zona Băilor Felix. 
  • Garofița: se întâlnește doar în Parcul Național Piatra Craiului, fiind o floare pe cale de dispariție. Ea înflorește cu precădere în zonele cu iarbă dintre stâncile din zona alpină inferioară. 
  • Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus): se află pe primul loc pe lista plantelor ocrotite prin lege, fiind vorba despre o specie de orhidee. Papucul Doamnei este o ocrotită prin lege încă din anul 1938, printr-un Decret Regal. Papucul Doamnei se găsește mai mult în păduri, prin zone umbroase și în unele cazuri, pe terenuri calcaroase. Față de garofiță care abia se zărește, Papucul Doamnei este o plantă ce poate ajunge până la 2 metri înălțime. 
  • Crinul de pădure (Lilium martagon): deoarece este o specie mezofilă, crinul de pădure crește doar în zona pădurilor de stejar și fag. La origini, crinul de pădure este o plantă sălbatică specifică vestului Europei, dar odată ajunsă în România a fost trecut pe lista cu plante protejate de lege. 
  • Ghioceii de Postăvar/Iedera albă/Floarea de Sfânta Ana (Daphne blagayana): aici vorbim despre un arbust pitic, care nu depășește 15 – 25 de cm și care are frunze doar în vârf.  Perioada se înflorire a acestor ghiocei rari este între lunile aprilie – mai. Ghioceii de Postăvar răsar pe stâncile din Munții Bucegi, Ciucaș, Mehedinți și Cozia.
  • Sângele Voinicului (Nigritella rubra și Nigritella nigra): face parte din familia orhideelor, fiind întâlnită pe pajiștile alpine și subalpine din Europa. Pe de altă parte, Sângele Voinicului este în categoria de plante pe cale de dispariție din România, din cauza culesului abuziv.  Sângele Voinicului se poate admira între lunile iunie – august în Parcul Natural Bucegi sau Parcul Național Munții Rodnei.
  • Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica): este o plată căreia îi priește la altitudinile înalte din Munții Carpați. Pentru a rezista frigului și vântului de acolo, Crucea voinicului are niște rădăcini bine fixate în sol. 

Amenzile pornesc de la 5.000 lei

Este recomandat să știi care sunt toate aceste plante protejate prin lege, pentru a evita anumite sancțiuni sau chiar pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 1 an. Florile și animalele rare din țara noastră sunt protejate în baza a 2 ordonanțe de urgență, anume OUG nr. 195/2005 și OUG nr. 57/2007.

În OUG nr. 195/2005, amenzile pentru persoanele fizice care exercită acțiuni ce pot duce la distrugerea habitatului sunt cuprinse între 5.000 – 10.000 de lei, iar pentru persoanele juridice se încadrează între 30.000 – 60.000 de lei. În schimb, în OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, se stabilește că persoanele ce rup plante pe cale de dispariție, perturbă sau vânează animale protejate riscă, pe lângă amendă, și pedepse cu închisoarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Plante ocrotite de lege în România. Flori rare pe care nu ai voie să le rupi