Antena Meniu Search
x

Căpușele și țânțarii, în plin sezon de înmulțire

Înţepăturile acestor insecte pot transmite boli grave. Cu toate acestea, în Craiova, cel mai mare oraş din Oltenia, autorităţile au întârziat cu o lună activităţile menite să combată aceşti dăunători. Motivele sunt haluncinante: firma care ar trebui să facă dezinsecţie a aşteptat avizul DSP. De aici, însă, după ce ani de zile a monitorizat aceasă activitate, răspunsul a venit sec - nu e treaba direcţiei de sănătate publică să avizeze acţiunea.

de Redactia Observator

la 10.05.2020, 16:21

Vezi și
  • Căpușele și țânțarii, pericol pentru sănătate
  • Dezinsecție intârziată în Craiova

Pe străzile din Craiova în aceste zile este bine să fii cu ochii în patru. În lipsa intervenţiei celor care ar trebui să combată insectele dăunătoare, oraşul a devenit raiul acestora.

Deşi specialiştii spun că zilele ploiase şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au creat condiţii prielnice înmulţirii ţânţarilor şi căpuşelor, în Craiova, activitatea de dezinsecţie este deja întârziată cu aproape o lună. O situaţie care va fi vizibilă mai ales după redeschiderea parcurilor.

Regia de Salubritate spune că era gata să înceapă acţiunea de acum o lună. Au cerut avizul direcţiei de sănătate publică, dar răspunsul întârziat mai bine de 3 săptămâni i-a pus în dificultate.

Cristina Ghenea, reprezentant SC Salubritate Craiova - După mai bine de zece ani şi sute de etape de dezinsecţie, pe domeniul public pentru care am cerut acordul DSP Dolj asupra substanţelor folosite şi modului de utilizare al acestora, instituţia ne-a răspuns acum că nu are atribuţii în acest sens.

Ştefan Popescu, DSP Dolj - Or fi primit aceste avize, dar nu există această procedură, noi am verificat acum la această solicitare, nu există nicăieri, în niciun act normativ, unele invocate şi de dânşii, precizarea că DSP trebuie să acorde aviz pentru această activitate.

În timp ce autorităţile dispută proceduri, oamenii se expun la riscuri.

Iulian Diaconescu, medic primar boli infecţioase - Dacă ne referim la ţânţari, există o infecţie cu un anume virus care se cheamă West Nile şi produce meningoencefalite. Majoritatea sunt forme uşoare, dar ele pot fi severe şi, uneori, chiar cu decesul bolnavului. De aceea, trebuie luate în consideraţie. În ceea ce priveşte muşcătura de căpuşă, ea poate să producă o infecţie cu borelioză, o boală care se transmite de la această căpușă, la om.

Şi în cazul boreliozei, cunoscută şi ca boala Lyme pot, de asemenea, spun specialiştii, să apară complicaţii neurologice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Căpușele și țânțarii, în plin sezon de înmulțire