Portul popular, o tradiție moștenită din generație în generație
Mergem acum într-un loc cu tradiţie pur românească - cea a portului popular, pe care croitoresele din Mureş au moştenit-o şi vor să o transmită şi generaţiilor următoare. Costumele populare, cusute manual, exact ca acum o sută de ani, sunt o moştenire de suflet de la mame şi bunici. Mare le e bucuria când oamenii vin şi comandă câte o ie sau un costum popular. Iar perioada de izolare a fost numai bună să termine comenzile.
- Portul popular, armonie și prospețime
- Costumația, transmisă din generație în generație
Pe tanti Emilia am găsit-o în micul atelier de la ea acasă, de pe Valea Mureşului. Ştie să ţeasă de mică şi a moştenit această pasiune de la mama ei. În perioada de izolare, a cusut de zor la război costume pentru doritori.
EMILIA SORLEA - Au mai venit cântăreţe de astea care cântă au fost şi au spus să le mai fac şi lor că le-a plăcut că au zis că sunt cu pânză şi sunt originale.
Costumele populare sunt cusute manual şi confecţionate din pânză de casă. Toate straiele trec prin războiul de ţesut construit chiar de bărbatul alături de care trăieşte de peste 51 de ani.
La 30 de kilometri distanţă, aceeaşi pasiune o are şi Rafila Moldovan, cea care anul trecut a primit de la Ministerul Culturii titlul onorific de tezaur uman viu. Şi ea şi-a găsit alinarea în ţesut şi cusut.
- O ucraineancă, chelneriță în UK, a primit moștenire casa de 750.000 € a unui bătrân pe care l-a servit ani...
- Fost primar din Rusia și soția lui, tăiați în bucățele de nepoata care le voia banii. Planul macabru pentru o...
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
- 4 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 4 aprilie, Sfântul Iosif. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Pânza o lucrează la răboiul de ţesut, apoi îi adaugă modelul de mână, cu aţă sau mărgele. Are şi ajutor de nădejfe. Pe Maria, fata vecinilor, care este elevă la Liceul de Arte.
MARIA POP, ELEVĂ - Sunt mândră în costumul popular, sunt mândră să învăţ, chiar dacă poate uneori nu am răbdarea necesară, dar mereu când am timp vin să o ajut pe mătuşa Rafila.
Casa Rafilei Moldovan arată ca un muzeu cu o mulţime de valori strânse de-a lungul celor 80 de ani ai săi.
Rafila Moldovan aşteaptă acum redeschiderea târgurilor de profil pentru a putea merge să-şi vândă creaţiile.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰