Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Povestea românilor izolaţi în vârf de munte: Dana şi Bebi au "fugit" de 16 ani de la oraş. Nu regretă nimic, în ciuda greutăţilor

Povestea unei familii care a dat confortul oraşului pe viaţa la... 1.600 de metri altitudine. Cei doi soţi trăiesc aici de 16 ani şi cabana lor este cel mai plăcut popas pentru turiştii care urcă pe masivul Giumalău, nu departe de Vatra Dornei.

de Angela Bertea

la 30.05.2022 , 20:36

Toate traseele din masivul Giumalău trec pe la Dana şi Bebi, cei doi cabanieri din vârful muntelui, care de 16 de ani îi întâmpină pe drumeţi cu o băutură caldă şi un popas până la următoarea aventură. "Nu este pensiune, nu este hotel, e cabană de creastă. E sufletul meu, o parte din mine. Am investit, în afară de finanţe, multă muncă şi mult suflet şi drag pentru ea şi pentru turişti", spune Bebi Popescu, cabanier.

Cum au pus pe picioare afacerea. Nu au dus lipsă de greutăţi

Viaţa la înălţime nu e pentru oricine. Iar începuturile numai uşoare nu au fost. Erau studenţi în Iaşi când s-au hotărât să ia în grijă cabana. "Nu am stat în viaţa noastră la casă. Habar n-aveam ce înseamnă sobă, foc sau tăiat cu drujba. Cabana nu avea curent electric când am venit. La lumânare", povesteşte Dana Popescu, cabanier. 

Vezi și

În plus, pe munte, iernile sunt grele şi lungi. "De multe ori am ieşit pe geam să deschidem uşa la intrare, din cauza zăpezii. Trebuia să facem tuneluri spre căţei, către magazia de lemne, spre poartă", îşi aminteşte Bebi Popescu. "Transportul e problema. Nici snowmobilul nu urcă atunci şi practic tot ce cari, duci în spinare", adaugă Dana Popescu. Aşa că atunci când au nevoie de ajutor, soţii apelează la ajutorul salvamontiştilor. 

Pe acelaşi subiect

Turiştii revin cu drag la cabana din munţi. Cât costă o noapte de cazare

Cu toate provocările muntelui, viaţa pe creastă vine şi cu multe satisfacţii. Aerul e curat, peisajul - incredibil. Iar oaspeţii - fideli. "Îi simţi din priviri, dintr-o strângere de mână, că s-au simţit bine. Aia te obligă şi te face să mergi în continuare", crede Bebi Popescu. Cei care urcă muntele nu au timp să se plictisească la cabană: "Poate să-şi facă un grătar, la ceaun, depinde. Cu proţapul ne ocupăm noi că durează mai mult şi e mai greu. Seara, foc de tabără"

Cabana are trei camere cu paturi la comun, iar o noapte de cazare costă 50 de lei de persoană. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Povestea românilor izolaţi în vârf de munte: Dana şi Bebi au "fugit" de 16 ani de la oraş. Nu regretă nimic, în ciuda greutăţilor