Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Problema forţei de muncă este rezolvată cu ajutorul angajaţilor străini. Ţările care ne dau cei mai mulţi muncitori

Românii vor să-şi înceapă o nouă viaţă peste hotare, iar alţii îşi găsesc fericirea la noi în ţară. Vorbim de zeci de mii de muncitori din afara Uniunii Europene care lucrează pe piaţa din România. Cei mai mulţi vin din India, Nepal sau Bangladesh. Cum cererea angajatorilor români este tot mai mare, muncitorii din Asia ar putea fi soluţia pentru problema forţei de muncă. Intermediarii de pe piaţa muncii non UE se gândesc să pună bazele primei firme de închiriere de angajaţi.

de Redactia Observator

la 13.08.2021 , 09:15

Pentru că nu găsesc români dornici sa lucreze, companiile românești continuă să apeleze la "importul" de forţă de muncă din afara Uniunii Europene. Afectate de emigraţie şi o rată a natalităţii scăzută, toate ţările din estul Uniunii Europene se confruntă cu acelaşi deficit de mână de lucru.

Linda Sereș, administrator terasă: Au posibilitatea şi flexibilitatea de a schimba agajatorul, dar dacă promisiunile se întâlnesc în fapt, cu ceea ce găsesc aici, nu tind să plece. În timp ce angajaţii români se răzgândesc, se schimbă de la domenii până la angajatori foarte des.

Rajan este în România de aproape 2 ani de zile, lucrează ca ajutor de bucătar. Dorinţa lui e să mai rămână pentru mulţi ani la noi în ţară şi chiar să-şi aducă şi familia. 

Vezi și

Rajan Thapa, ajutor bucătar Nepal: Este o ţară bună de vizitat, bună de lucrat. Oamenii din România sunt foarte buni. Ne respectă şi ne fac să ne simţim bine. 

Pe acelaşi subiect

România a eliberat în primul trimestru al acestui an aproape 55 de mii de permise de muncă. În creștere față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vaibhav Sorout, firma de recrutare non UE: În 2019, atunci am început, atunci au venit aproape 50 de persoane. Şi acum, în 2021, sunt aproape 300 de persoane care trebuie să ajungă pentru diferite firme din Bucureşti, Buzău, Timişoara.

Criza forţei de muncă

Este o presiune foarte mare. Angajatorii din întreaga țară se plâng că nu mai găsesc oameni. În ultimă săptămână, angajatorii din Bihor aveau nevoie de peste 1200 de persoane. 

Csaba Bekesi, director executiv AJOFM BIHOR: O dezvoltare a unei companii, a unui angajator, nu se poate baza pe termen lung pe cetăţenii non UE, dar pe termen scurt şi pe termen mediu poate fi o soluţie până când problema forţei de muncă din România se rezolvă.

În premieră pentru judeţul Bihor, la aproximativ o lună de la prima Bursă a locurilor de muncă cu prezenţă fizică, va fi organizat un nou târg, tocmai pentru a-i pune față în față pe cei ce au nevoie de personal cu cei ce sunt in căutarea unui loc de muncă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Problema forţei de muncă este rezolvată cu ajutorul angajaţilor străini. Ţările care ne dau cei mai mulţi muncitori