Producția de pepeni din inima Banatului, distrusă de vreme
Schimbările de temepratură din această vară au afectat producția de pepeni din vestul ţării. Lubeniţa de Gottlob, pepenele zemos și dulce din inima Banatului, este mult mai puțină decât în anii trecuţi.
- În anii buni de pe un hectar de teren se recoltau chiar și 70 de tone de pepeni.
- Acum abia dacă dacă sunt 35 de tone.
Vremea capricioasă a afectat hectare întregi de pepeni, iar cultivatorii sunt disperaţi. Deşi kilogramul de lubeniţă se vinde cu doi lei 50, câştigul nu le acoperă investiţia.
Lubeniţa De gotlob este un brand înregistrat la OSIM din 2014. În acesată localitate se cultivă pepenii roşii şi zemoşi pe aproximativ 200 de hecatre de teren. Într-un an bun, agricultorii reuşesc să facă o producţie de aproximativ 15.000 de tone.
Anul acesta însă agricultorii spun, cu dezamăgire în glas, că vremea nu i-a ajutat deloc.
În anii buni de pe un hectar de teren se recoltau chiar și 70 de tone de pepeni. Acum abia dacă dacă sunt 35 de tone.
Cerba Cristian, viceprimar/agricultor Gottlob: Primăvara a fost destul de secetoasă, cu nopţile destul de reci. În zona de vest a ţării lubeniţa de Gottlob este cea mai cunsocută. Sperăm să nu se recurgă al importuri, cel puţin, pe perioada cât avem producţie la intern.
Mirecea Truţă este a trei generaţie de agricultor din familia sa, așadar cu tradiție. A trudit ca să aibă grijă de cultura de pepeni de dimineață până seara în fiecare zi a săptămânii. Însă în faţa furiei naturii a fost neputincios.
Truță Mircea, agricultor: Din păcate anul 2020 ne-a rezervat şi surprize din punct de vedere meteorologic. S-a diminuat mult producţia şi, în mod normal, ceea ce vedeţi aici ar fi fost într-o cantitate şi într-un amplasament mult mai mare.
Pepenele de Gottlob este la fel de renumit pentru dulceață și aroma sa deosebită, precum cel de Dăbuleni din Oltenia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰