Antena Meniu Search
x

Producţie record de caise în vestul ţării. Agricultorii sunt uimiţi

2019 se anunţă a fi anul caiselor. Producătorii români spun că n-au mai avut demult livezile atât de încărcate. Ramurile pomilor stau să se rupă, iar fructele sunt mari, cărnoase şi dulci. Iar calitatea îşi spune cuvântul în funcţie de soi.

de Redactia Observator

la 02.07.2019, 22:09

Vezi și

2019 se anunţă a fi anul caiselor. Producătorii români spun că n-au mai avut demult livezile atât de încărcate. Ramurile pomilor stau să se rupă, iar fructele sunt mari, cărnoase şi dulci. Iar calitatea îşi spune cuvântul în funcţie de soi. Dacă e altoit, un cais poate da roade şi de 5 ori mai bogate decât unul crescut din sâmbure.

Chiar dacă s-a speriat de îngheţul din luna martie, acest producător din Oşorhei, judeţul Bihor, a avut parte de o adevărată surpriză. 

Florian Paşca are o livadă de 30 de caişi. Aproape la fiecare a fost nevoit să improvizeze un sprijin pentru crengile ticsite de fructele intens colorate şi parfumate. Anul acesta, estimează o producţie record, de trei tone. 

Cu alte cuvinte, altoirea este secretul pentru o producţie roditoare. Pomii sunt astfel mai rezistenţi la boli şi la schimbările bruşte de vreme. 

La câţiva kilometri distanţă, găsim o altă livadă de caişi, de data aceasta nealtoiţi. 

Dulci şi sănătoase, caisele au umplut pieţele din Oradea. Preţul lor nu depăşeşte 7 lei kilogramul şi sunt recomandate în alimentaţie. 

Nu la fel de norocoşi sunt însă producătorii din estul ţării. În judeţul Vaslui, producţia abia ajunge la jumătate faţă de cea de anul trecut. 

De altfel, plantaţiile sunt tot mai puţine. În ultimii 4 ani, suprafaţa cultivată a scăzut cu apoape 30%. Şi doar 1% din livezile din toată ţara sunt de caişi. 

Importurile ajung însă la câteva milioane de euro în fiecare an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Producţie record de caise în vestul ţării. Agricultorii sunt uimiţi