Antena Meniu Search
x

Producție românească de măști și viziere

În pandemie, oamenii se reprofilează. Dacă în viaţa de zi cu zi erau arhitecţi, designeri sau chiar chefi bucătari, acum toţi sunt producători de echipamente de protecţie.

de Redactia Observator

la 25.04.2020, 16:20

Vezi și
  • Vizierele sunt expuse unuei radiaţii UVC germicidale
  • Sunt dezinfectate fără să fie atinse

Tot mai mulţi români devin producători de astfel de echipamente şi, astfel, ies pe piaţă viziere şi măşti produse în mici fabrici, din România.

Dispunem de mijloace de fabricaţie digitală şi prototipare rapid, ştim modelare 3D, avem imprimantă 3 D şi avem CNC.

În mod normal lucrăm cu elevi şi studenţi, dar acum sunt închise instituţiile de învăţământ, aşa că ne-am pus echipamentele la dispoziţie să fabricăm echipament suplimentar de protecţie, pentru cei care încă trebuie să lucreze în această perioadă.

Cum cererea este foarte mare şi nu este timp de matriţă pentru fabricarea acestor obiecte, imprimantele 3D sunt soluţia perfectă.

Radu Badea, membru ONG: Am cercetat problema din mai multe puncte de vedere, am căutat materialele admise şi ne-am interesat de ergonomia necesara: de exemplu, distanta care trebuie păstrată în raport cu fața, astfel incât să nu se abureasca de la respiratie sau sa nu folosim bureti pentru asezarea pe fata! Productia noastra de viziere este in curs de avizare ca echipament de protectie suplimentara, de catre DSP Bucuresti.

Înainte să fie trimise spre folosire, vizierele sunt expuse unuei radiaţii UVC germicidale, astfel încât ele sunt dezinfectate fără să fie atinse de mâna umană. Şi fără să se mătuiască din cauza soluţiilor.

Claudia Rawlings, designer vestimentar: Povestea noastră începe în urmă cu trei ani, atunci când am decis să producem echipamente medicale ceva mai speciale, în care stilul şi moda se îmbină armonios cu utilul.

Aşa au luat nastere şi măştile colorate, fashion, dar care în acelaşi timp, protejează, spune producătorul.

Claudia Rawlings, designer vestimentar: Este foarte ușoară, cântăreşte sub 20 de grame. Cu toate acestea este dintr-un material tehnic de înaltă densitate. Este hidrofobă, este antibacterială, ceea ce înseamnă că ne protejează atât împotriva a celor pe care ii luam de afară, cât și pentru cei pe care îi producem dinăuntru, din plămâni. Este ușor de intreținut și, un aspect foarte important: este reutilizabilă pe o lungă durată.

Alţii nu fac măşti. În schimb le importă şi le donează.

Roberto Moretti, chef bucătar: Vreau să vă dau o idee simplă despre cum puteţi să testaţi o mască acasă. Pulverizaţi parfum, de două-trei ori, pe suprafaţa măştii şi, dacă simţiti ceva, înseamnă că parfumul a penetrat materialul.

Dacă simţiţi mirosul parfumului nu înseamnă neapărat că mască nu este bună, ci că filtrul folosit are un anumit grad de penetrare a particulelor.

Roberto Moretti, chef bucătar: Pe acest dispozitiv se montează un filtru special, care asigură o protecţie optimă.

Dispozitivul ne protejează nasul, gura, ochii şi este folosit inclusiv de voluntarii din spitale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Producție românească de măști și viziere