Antena Meniu Search
x

Produsele moldoveneşti ne-au scăpat de scumpiri

O spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ce-i drept, am importat în acest an struguri de la vecini mai mulţi ca anul trecut

Vezi și

O spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ce-i drept, am importat în acest an struguri de la vecini mai mulţi ca anul trecut

Marea unire între Basarabia şi România s-a înfăptuit. Pe tarabele de fructe din pieţe. Strugurii şi prunele din Moldova sunt fructele cel mai uşor de găsit la noi.

Iar preţurile sunt şi mai mici faţă de alte produse din import, pentru că marfa moldovenească este scutită de taxe vamale în urma embargoului rusesc. Kilogramul de struguri moldoveneşti nu depaşeşte 6 lei faţă de cel din Turcia care ajunge la 10 lei.

Datele Ministerului Agriculturii arată că doar în doar primele şapte luni ale acestui an peste un milion de tone de struguri au fost importate. Aproape cât tot anul trecut. Şi legumele producătorilor au ajuns, în premieră, anul acesta în pieţele din România. S-au importat 22.500 de tone de cartofi şi peste 20 de mii de tone de ceapă şi usturoi.

"Reorientarea unor exporturi ale unor ţări est-europene, Polonia şi Moldova nu au mai putut să exporte pe piaţa rusă şi au intrat pe piaţa noastră, au împins preţurile semnificativ în jos", spune Mugur Isarescu.

Motiv pentru care prognoza BNR de inflaţie pentru 2014 a scăzut de la 2,2 la sută la 1,5 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Produsele moldoveneşti ne-au scăpat de scumpiri