Antena Meniu Search
x

Prognoza meteo pentru weekend anunţă caniculă, dar şi instabilitate atmosferică

Luna de vârf a sezonului estival e perfectă pentru cei aflaţi pe litoral. Acolo, temperaturile nu depăşesc pragul de caniculă. Ceea ce nu se întâmplă în sudul ţării, însă, unde, la Zimnicea de exemplu, s-au resimţit 41 de grade. În Moldova, în schimb, au venit ploi şi vijelii. 

de Redactia Observator

la 08.08.2019, 20:52

Vezi și

Luna de vârf a sezonului estival e perfectă pentru cei aflaţi pe litoral. Acolo, temperaturile nu depăşesc pragul de caniculă. Ceea ce nu se întâmplă în sudul ţării, însă, unde, la Zimnicea de exemplu, s-au resimţit 41 de grade. În Moldova, în schimb, au venit ploi şi vijelii. 

Dacă rămâneţi acasă, trebuie să ştiţi că în sudul ţării urmează zile caniculare, cu temperaturi de 36, chiar 37 de grade. Valul de căldură va face ca disconfortul termic să fie ridicat, iar indicele temperatură-umezeală să se aproapie şi chiar să depăşească pragul critic. 

Cald a fost şi astăzi, unde maxima zilei a fost atinsă la Zimnicea, 38 de grade, dar unde temperatura resimtiţă a fost, atenţie, de 41 de grade. 40 de grade s-au resimţit şi la Turnu Măgurele şi Bucureşti. 

Trebuie să ştiţi că nici nopţile ce urmează nu vor fi răcoroase pentru că temperaturile nu scad sub 23 de grade. Vor fi şi ploi, vineri seara, dar izolat, cât să nu ne strice sfârşitul de săptămână. 

Cum şi în Capitală sunt aşteptate de mâine peste 35 de grade, sunteţi invitaţi la malul mării, unde briza îi salvează pe turişti de caniculă.

În noaptea de joi spre vineri vor fi nori în regiunile vestice, nordice şi centrale, unde vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitaţile de apă vor depăşi 10-15 l/mp. Minimele vor fi între 13 grade în depresiuni şi 22 de grade în nordul litoralului.

Vineri, în regiunile sudice şi sud-estice, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar pe arii restrânse va fi caniculă. Maximele vor fi de la 25 până la 37 de grade în Lunca Dunării, iar minimele vor fi între 11 şi 22 de grade. 

După-amiază şi seara vor fi perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în centrul, în estul ţarii, în zonele de deal şi de munte şi doar izolat în rest. Punctiform cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15-20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină.

Sâmbătă, în regiunile sud-vestice şi sudice, în orele amiezii, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi pe suprafeţe mici va fi caniculă. 

Maximele vor fi între 27 de grade în sudul litoralului şi 36 de grade în vestul şi în sudul Olteniei şi minime între 11 grade în estul Transilvaniei şi 22 de grade în nordul litoralului şi în Dealurile de Vest. Dupa-amiaza şi seara, cu totul izolat în sud şi la munte, vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. 

Duminică, vremea caniculară se va manifesta în orele amiezii în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Maximele vor fi între 26 de grade în nordul litoralului şi 37 de grade în vestul şi în sudul Olteniei, iar minimele vor fi între 12 şi 22 de grade. 

După-amiază, în nordul extrem al ţării vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Prognoza meteo pentru weekend anunţă caniculă, dar şi instabilitate atmosferică