Antena Meniu Search
x

Programă școlară ca-n Occident. Elevii au voie să propună proiectele din care vor să facă parte

Un director de şcoală generală din Piteşti visează să mute munţii în sistemul educaţional de stat. Cei peste 7 sute de copii care învaţă acolo au parte de o programă ca-n Occident.

Vezi și

Un director de şcoală generală din Piteşti visează să mute munţii în sistemul educaţional de stat. Cei peste 7 sute de copii care învaţă acolo au parte de o programă ca-n Occident.

Pe lângă materia obişnuită, cei mici invaţă să gestioneze banii şi să se apere, în caz de pericol. E o şcoală în care democraţia e la ea acasă. Elevii au voie să propună proiectele din care vor să facă parte. Iar profesorii fac voluntariat peste program, ca să-i vadă fericiţi.

"Marin Preda" e o şcoală de stat. Din Piteşti. La prima vedere, pare ca toate celelalte. Dar nu e. Aici, profesorii au luat în braţe modelul occidental şi au introdus în şcoală educaţia non formală. Copiii învaţă cum să se descurce în situaţii reale de viaţă.

Chineza nu mai e o limbă străină în şcoală. Cei mici primesc gratuit lecţii de la profesori veniţi din Ţara Soarelui Răsare.

Prin Ambasada Chinei, în câţiva ani, elevii români au şanse la burse în China.

Tot în şcoala de stat, copiii învaţă şi disciplina asiatică. 60 de elevi ascultă cu sfinţenie de profesorii trimişi de Federaţia Română de Judo. Aceste institutii au venit ele catre noi. Nu a trebuit sa le chemam noi. Sunt multe ONG-uri, institutii, asociatii. Care au proiecte fie europene fie nationale pe educatie. Directorul a fost la fel de deschis şi în faţa propunerilor celor mici. Aşa s-a născut, acum câţiva ani, şi postul de radio al şcolii. Copiii organizează în şcoală concursuri de şah, grafică sau antreprenoriat. Tot ei se evaluează unii pe ceilalţi în funcţie de câteva criterii bine stabilite.

Tot acum câţiva ani, profesorul de sport a luat în primire formaţia şcolii. Pe vremuri, Viorel Stoica mergea la Cântarea României, unde cânta folk. Dragostea lui a fost întotdeauna blues-ul. Conducerea nu a uitat de sănătatea celor mici. Cu ajutorul Direcţiei de Asistență Socială, în şcoală s-a deschis şi un cabinet stomatologic.

Toate activităţile care-i ţin ocupaţi pe copii îi solicită şi pe profesori. Mulţi au decis să se implice în mod direct în formarea completă a elevilor şi muncesc voluntar în proiectele extraşcolare. Directorul şcolii din Piteşti spune că profesori sunt mulţi. Dascăli, mai puţini. Dar, cu puţin efort, fiecare dintre ei lasă o urmă în dezvoltarea în bine a viitorului Romaniei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Programă școlară ca-n Occident. Elevii au voie să propună proiectele din care vor să facă parte