REACŢIE incredibilă a Arhiepiscopiei Bucureştilor privind gafa de la Biserica Adormirea Sfintei Ana - Batişte: Nu afectează cu nimic pictura murală
Arhiepiscopia Bucureştilor a anunţat, luni, că a început o anchetă internă după ce preotul paroh Mihail Arcadius Iliescu a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care se fac cercetări privind distrugerea şi efectuarea de lucrări fără autorizaţie la Biserica Adormirea Sfintei Ana - Batişte.
Arhiepiscopia Bucureştilor a anunţat, luni, că a început o anchetă internă după ce preotul paroh Mihail Arcadius Iliescu a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care se fac cercetări privind distrugerea şi efectuarea de lucrări fără autorizaţie la Biserica Adormirea Sfintei Ana - Batişte.
În plus, Arhiepiscopia Bucureştilor susţine că aparatele de aer condiţionat, instalate în 2016, nu afectează cu nimic pictura murală, centrala termică fiind montată încă din 2002 în locul unei sobe vechi.
"Cu privire la situaţia creată în biserica Parohiei Batiştei, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor a început o anchetă internă. De asemenea, precizăm că cele trei aparate de aer condiţionat, instalate în biserică în anul 2016, nu afectează cu nimic pictura murală", transmit reprezentanţii Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Ei precizează că în 2002, în timpul preotului paroh Mircea Despoiu, în prezent pensionar, a fost montată centrala termică a bisericii Parohiei Batiştei, fără aprobarea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pe locul pe care funcţiona la începutul secolului al XX-lea o sobă folosită pentru încălzirea lăcaşului de cult.
Pentru evacuarea gazelor centralei termice a fost folosit vechiul coş, aflat în peretele bisericii încă de la construcţia edificiului (secolul al XVIII-lea), mai arată reprezentanţii Arhiepiscopiei.
Ei menţionează că un pictor-zugrav restaurator, acreditat de Ministerul Culturii, a realizat un memoriu tehnic, din care reiese că orificiul utilizat pentru evacuarea gazelor actualei centrale termice a deservit şi coşul sobei care încălzea biserica în secolul trecut.
Pentru restaurarea integrală a bisericii, Parohia Batiştei a iniţiat în 2014 un proiect în care sunt implicaţi mai mulţi arhitecţi acreditaţi de Ministerul Culturii, arată Arhiepiscopia Bucureştilor .
Actualul preot paroh, Mihail Arcadius Iliescu, a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care se fac cercetări care vizează distrugerea şi efectuarea de lucrări fără autorizaţie la Biserica Adormirea Sfintei Ana - Batişte, din Sectorul 2 al Capitalei, monument istoric de valoare universală, după ce pictura murală de pe pereţii interiori ar fi fost distrusă în urma montării a două centrale termice şi a trei aparate de aer condiţionat.
Poliţiştii de la Direcţia de Investigaţii Criminale s-au autosesizat în acest caz în urma unui control făcut împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural a Municipiului Bucureşti, la biserica monument istoric de clasă A, de valoare naţională şi universală, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, a anunţat, duminică, Poliţia Română.
Anchetatorii au constatat că în biserică au fost executate lucrări neautorizate, fiind montate două centrale termice, cu sprijinirea pe perete a conductelor, precum şi trei aparate de aer condiţionat, pentru care a fost perforată zona ferestrelor, pentru traversarea conductelor. Aceste operaţiuni ar fi cauzat distrugerea picturii murale de pe pereţii interior, în zonele în care au fost amplasate echipamentele.
Poliţiştii, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, fac cercetări pentru infracţiunile de distrugere şi executarea de lucrări fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor legale, a precizat sursa citată.
Potrivit prevederilor legale, executarea unor lucrări fără autorizaţie de construcţie sau de desfiinţare constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Lucrările de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate, se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum si a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰