Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Recuperarea post-Covid ar putea fi decontată de stat. Fost pacient Covid: ”Când te lasă, Covidul te lasă fără tot”

Mulți dintre cei care au trecut prin infecția cu coronavirus răman cu sechele luni de zile după vindecare. E ceea ce specialiștii numesc Covidul de lungă durată. Pentru a scăpa de probleme e nevoie de terapie și recuperare. Abia acum, la aproape un an de pandemie, oficialii români iau în calcul decontarea acestor tratamente.

de Iulia Pop

la 19.01.2021 , 21:13

  • Pentru a scăpa de probleme, pacienții au nevoie de terapie și recuperare.
  • O ședința în camera hiperbară costă 500 de lei pe zi, cu cazare şi masă.

Mircea Brădean, pacient: ”Covidul când te lasă, te lasă fără tot. După perioada Covid rămâi efectiv fără forță, fără vlagă… mușchii mă dureau îngrozitor, picioarele, încheieturile… nu puteam să fac absolut nimic”.

Mircea Brădean are 40 de ani. Înainte de pandemie, era "specialist" în distracţie- DJ la evenimente. Acum reînvață să respire.

Mircea Brădean, pacient: ”Plămânii mi i-a distrus în proporție de 80% și din cauza asta acum trag ponoasele, dar sunt bine. Pot umbla, pot respiră fără să fiu dependent de oxigen, camera hiperbară chiar și-a făcut treaba”.

Vezi și

Mircea este la a 14-a ședința de tratament în cea mai perfomantă cameră hiperbară din România. Face terapie cu oxigen într-o clinică din Parcul Național Cheile Nerei Beușnița, o zonă nepoluată, cu o concentraţie de peste 1000 ioni negativi pe centimetru cub.

Pacienții vindecați au nevoie de terapie și recuperare

Împarte capsula cu un medic de familie, căruia infecția cu SARS-COV-2 i-a afectat plămânii în proporție de 50%. Pe Aneta Mărţuică boala a ținut-o 3 săptămâni în spital. După vindecare, a urmat recuperarea.

Aneta Mărţuică, pacient, medic de familie de profesie: ”După a treia ședința de terapie am observat că pot să urc scările fără să obosesc, că nu mai tușesc dimineaţa, m-am simțit mult mai bine, mai energică, starea de oboselă s-a diminuat”.

Nici Pirici, medic primar: ”Principiul camerei hiperbare este administrarea de oxigen în presiune dublă față de pesiunea atmosferică. Noi am stabilit că deocamdată normal ar fi 20 de doze, minim 15”.

Prima senzație pe care o simt pacienții este de claustrofobie. Și nici nu poate fi altfel, suntem până la urmă într-o capsulă plină de aparatură medicală special dotată că să reziste presiunii.

500 de lei pe zi, o ședința în camera hiperbară

O presiune de 1,5 bar. E că și cum am fi la 15 m sub nivelul marii. Iar prin acestă mască, după presurizare, este administrat oxigen pur în concentrație de 100%.

Oxigeno-terapia durează o oră și jumătate. Tot atât respir și aer curat de afară. În total 3 ore. În acest timp funcțiile mele vitale sunt atent monitorizate de la pupitrul de comandă. Tot ce-mi rămâne de făcut este să mă relaxez și să respir.

O ședința în camera hiperbară costă 500 de lei pe zi, cu cazare şi masă. În viitor, astfel de servicii medicale vor fi decontate, măcar parţial, de stat, promite Ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: ”Vom lua în discuție acest lucru, împreună cu nouă conducere a Casei Natioanel de Asigurări de Sănătate”.

La Timișoara, un spital suport-covid oferă și ajutor psihologic și psihiatric.

Corina Dragu, psihoterapeut: ”Oferim și acest sprijin psihiatric cu medicație pentru cine este nevoie și mai ales psihoterapeutic, adică de a avea grijă de pacient și pe această latura psihoemoţională importantă și pentru recuperarea mai rapidă şi pentru evoluția bună și a pacienților și a apartinătorilor”.

În Italia şi Marea Britanie recuperarea post covid este finanţată de stat.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Recuperarea post-Covid ar putea fi decontată de stat. Fost pacient Covid: ”Când te lasă, Covidul te lasă fără tot”