Angajații teatrelor contestă regulile impuse pentru redeschiderea acestora
Teatrele se redeschid și ele, dar drama e în culise, iar comedia la intrare în teatru. Actorii nu au voie să interacţioneze la mai puţin de un metru şi jumătate, iar scena va fi împărţită pentru a putea respecta distanţa fizică. Mai mult, actorii de peste 65 de ani n-au ce cauta la repetiţii şi la spectacol.
- Actorii care au peste 65 de ani ar putea să fie excluși din spectacole.
- Actorii ar putea fi puși să vină cu recuzita de acasă.
Marinela Ţepuş, director Teatrul Nottara: Unele sunt de-a dreptul hilare însă acum nu e vreme de râs şi nu va exista nicio posibilitate de a le pune în practică.
Din aer liber, la interior. Se redeschid sălile de teatru. Cu reguli, însă. Artiştii nu mai au voie să interacţioneze în timp ce joacă.
Scena va fi împărţită în zone de patru metri pătrați. În acele sectoare bine delimitate actorii își vor juca rolul fără prea multă interacțiune. Ar trebui evitate apropierile la mai puțin de 1,5 metri şi mai lungi de 15 minute.
Managerii spun că e imposibil de aplicat.
Adriana Popescu, director de comunicare Teatrul Național București: Acum să nu vă imaginaţi că o să fie desenate nişte pătrate pe scenă şi nici actorii nu vor juca cu viziere.
Marinela Ţepuş, director Teatrul Nottara: O înşiruire de reguli pe care dacă le pui cap la cap nu poţi să le pui în practică sub nicio formă.
Distanţa dintre scenă şi primul rând de spectatori trebuie să fie de cel puţin trei metri, dacă scena şi publicul sunt la acelaşi nivel. Altfel, cea mai mică distanţă acceptată începe de la patru metri.
Iar angajaţii trebuie să poarte mască de protecţie.
Marinela Ţepuş, director Teatrul Nottara: Nu se poate nici măcar cu mască pentru că teatrul este voce şi expresivitate.
În plus, actorii ar trebui să vină cu recuzita de acasă.
Victoria Cociaş, actriță Teatrul Nottara: O să trebuiască să ne aducem de acasă căni, pahare, dar nu putem aduce fotolii, mobilier sau nu ştiu ce o să se întâmple cu costumele.
O altă regulă le recomandă actorilor de peste 65 de ani să nu mai participe la repetiţii şi spectacole: "Cum să faci teatru fără bătrâni? Ei sunt vinul vechi din viticultură".
Adriana Popescu, director de comunicare Teatrul Național București: Mie mi se pare că această discriminare nu îşi are locul în lumea teatrelor. Prin definiție, teatrul se face şi cu actori de vârstă.
Pentru a înţelege şi mai clar că regulile sunt greu de aplicat, un exemplu este piesa de teatru "Escu", ce, în mod normal, este jucată în stagiunea de toamnă la Teatrul Mic din Capitală.
În distribuţia piesei sunt 11 actori dintre care trei au vârste peste 65 de ani. Astfel, piesa, care durează trei ore şi conţine zeci de scene în care actorii sunt nevoiţi să se apropie, s-ar juca în opt actori.
Doar 500 de spectatori au voie în sală, la distanţă de cel puţin doi metri unul faţă de celălalt, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii. Spectatorilor li se va lua temperatura şi vor purta mască pe toată durata spectacolului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰