Antena Meniu Search
x

Video Responsabilitatea salvării căprioarei, captivă de două săptămâni pe un teren din Cluj-Napoca, este pasată între instituţii

O căprioară riscă să moară sau să provoace un accident grav şi nicio instituţie nu ia măsuri! Animalul este blocat de două săptămâni, pe un teren din Cluj-Napoca, între un mall şi Drumul Naţional 1. Culmea, deşi soluţia este la îndemână - tranchilizarea căprioarei şi mutarea ei într-o pădure - cei care ar putea să o salveze pasează responsabilitatea de la unii la alţii.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 22.08.2021, 20:16

Vezi și

De cel puţin două săptămâni, această căprioară rătăceşte pe un teren viran dintre Cluj-Napoca şi comuna Floreşti. E singură, speriată şi fără scăpare. Oamenii din zonă i-au adus găleţi cu apă. Din când în când, iese din ascunzătoare şi se adapă. 

''Cred că din pădure a venit singură. Nu e în siguranţă, ar trebui dusă să fie în siguranţă.''

Căprioarei îi este aproape imposibil să ajungă singură şi cel mai important, în siguranţă, înapoi în pădure. Terenul pe care a rămas captivă este delimitat la un capăt de un mare centru comercial, iar la celălalt de Drumul Naţional 1 pe unde circulă zilnic zeci de mii de maşini. 

În cele 14 zile, povestea căprioarei s-a viralizat. Clujenii s-au mobilizat să o ajute, ONG-urile au contactat autorităţile şi presa locală a relatat păţania. Vestea însă n-a ajuns până la Prefectură şi la Garda Forestieră. Ambele instituţii responsabile susţin că abia au aflat. 

Pe acelaşi subiect

Szilard Tasnàdi, prefectul judeţului Cluj: Am rugat colegii din Prefectură vineri seara să contacteze Garda Forestieră şi să luăm toate măsurile necesare ca să relocăm căprioara în sălbăticie.

Ștețco Istrate, director Garda Forestieră Cluj: Aseară ne-o scris cineva că e o problemă cu căpriorul ăla. 

Problema e pasată la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor. Instituţie plătită de stat să ţină animalele sălbatice departe de aşezările omeneşti şi să le îndepărteze când ajung acolo. Directorul agenţiei din Cluj e de negăsit.... 

Claudiu Olenici, ONG antibraconaj Cluj: Din păcate, cu domnul director de la AJVPS am înţeles că nu se poate lua legătura.

Am încercat şi noi.

Un ONG s-a oferit să aducă un medic veterinar care să tranchilizeze şi să relocheze animalul. S-a lovit însă tocmai de refuzul asociaţiei de vânătoare. 

Claudiu Olenici, ONG antibraconaj Cluj: Paznicul de vânătoare a discutat cu preşedintele. De la paznic am aflat în aceeaşi zi că nu se doreşte relocarea, lăsăm situaţia aşa cum este. 

Abia în această dimineaţă un paznic de vânătoare ar fi mers să caute animalul. Nici căprioara nu a fost găsită, nici paznicul n-a fost zărit. 

Ștețco Istrate, director Garda Forestieră Cluj: Dacă e nevătămat va fi foarte greu. De capturat imposibil, şi stă ascuns şi dacă îl aleargă cineva în viteză e greu să îl loveşti cu tranchilizantul. 

Căprioara este în pericol, dar şi un pericol

Animalul însă este în pericol şi un pericol. Oricând poate ieşi în şoseaua naţională. Şi cine răspunde dacă provoacă un accident? 

Szilard Tasnàdi, prefectul judeţului Cluj: Asociaţia de vânători are contract direct cu statul şi din dispoziţia Gărzii Forestiere dispune toate măsurile necesare. 

Ștețco Istrate, director Garda Forestieră Cluj: O să îl monitorizăm. Mergem şi noi luni şi încercăm.

Căprioara însă nu ştie că e weekend. Oamenii din zonă speră doar că animalul nu va încerca să traverseze drumul şi să provoace o tragedie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Responsabilitatea salvării căprioarei, captivă de două săptămâni pe un teren din Cluj-Napoca, este pasată între instituţii