Mucenicii, nelipsiţi în fiecare început de martie
Aroma dulce de nucă, scorţişoară şi aluat copt a cuprins casele românilor şi magazinele, înainte de sărbătoarea celor 40 de mucenici. Fie că sunt moldoveneşti sau munteneşti, sfinţişorii sunt nelipsiţi în fiecare început de martie. Rețetă de mucenici moldovenești
Aroma dulce de nucă, scorţişoară şi aluat copt a cuprins casele românilor şi magazinele, înainte de sărbătoarea celor 40 de mucenici. Fie că sunt moldoveneşti sau munteneşti, sfinţişorii sunt nelipsiţi în fiecare început de martie. Bătălia reţetelor a început deja în Capitală, unde mucenicii au parte de propriul festival. 20 de mii de figurine de aluat au facut gospodinele în doar câteva ore.
Proaspăt scoşi din cuptor, bine unşi cu miere de albine şi presăraţi cu nucă măcinată, zeci de mucenici cu miros dulce îmbie pofticioşii să arunce un ochi în tăvile încinse. Iar pentru că tentaţia e mare, nimeni nu pleacă de aici cu mâna goală.
Cât oamenii golesc tăvile, vânzătorii trudesc din greu să umple din nou cuptoarele. Frământă la foc continuu un aluat ca de cozonac, făcut din făină, lapte, ouă, drojdie şi zahăr.
Câteva minute durează să facem un singur mucenic moldovenesc. În fiecare zi, din mâinile gospodinelor, ies câteva zeci de mii. La târgul din Parcul Naţional din Bucureşti, mucenicii moldoveneşti au concurenţă serioasă. O reţetă cu care au crescut românii din Muntenia, Dobrogea şi Maramureş.
În fiecare an, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte cei 40 de mucenici, soldaţi creştini ucişi pentru că au refuzat să se închine idolilor. În memoria lor, femeile trebuie să pregătească 40 de figurine din aluat dulce, iar bărbaţii - să bea 40 de pahare de alcool, o superstiţie pe care medicii vă sfătuiesc totuşi să n-o urmaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰