Antena Meniu Search
x

Revoluția fiscală a creat un adevărat haos. Guvernanţii susţin în continuare că nu scad veniturile, dar calculele arată că nu au dreptate

Patronii sunt îngropaţi în calcule, iar şase milioane de angajaţi nu ştiu ce venituri vor avea peste doar câteva săptămâni.

Vezi și

Patronii sunt îngropaţi în calcule, iar şase milioane de angajaţi nu ştiu ce venituri vor avea peste doar câteva săptămâni. Cei mai mulţi oameni de afaceri încă nu au început negocierile cu salariaţii. Aşteaptă ca parlamentarii să hotărască forma finală a revoluţiei fiscale. Toate scenariile arată că, dacă vor să-şi păstreze angajaţii, trebuie să le mărească salariul cu peste 20%. 

"Ne acuzaţi că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va fi un eşec. Salariile vor creşte în mod evident.", susţine premierul Mihai Tudose. 

Nu trece zi fără contraziceri pe salariile celor şase milioane de români. Economiştii atrag în continuare atenţia că dacă patronii nu vor creşte salariile brute, atunci banii cu care pleacă angajaţii acasă vor fi mai puţini de la 1 ianuarie. 

Reprezentanţii angajaţilor din privat spun că scăderea impozitului, de la 16 la 10 la sută nu se va simţi în buzunarul românilor. Constantin Paraschiv, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci: "Până acum angajatorul plătea 22,7% separat de angajat. Acum, angajatorul trebuie să mai plătească doar 2,25%. Dat fiind acest transfer de taxe li majorarea cu 20% a salariului brut, acest impozit se aplică la o sumă mai mare. Este de înţeles că nu va beneficia de niciun cost."

Iar calculele matematice par să vină în sprijinul celor care contestă revoluţia fiscală. În prezent, la un salariu mediu de 3131 de lei, angajatul plăteşte taxe de 935 de lei, iar partea angajatorului este de 713 lei. De la 1 ianuarie, taxele salariatului ajung la 1251 de lei, iar patronul mai are de plătit "taxă de solidaritate" sau de contribuţia asiguratorie, în valoare de doar 55 de lei. Sunt deocamdată doar calcule, pentru că nimeni nu ştie clar ce se va întâmpla peste doar câteva săptămâni. 

De pe masa legislativului, noul Cod Fiscal ar putea să iasă cu modificări importante. Săptămâna aceasta, în şedinţa de Guvern ar urma să fie adoptată şi ordonanţa prin care salariul minim brut va creşte, la anul, de la 1450 de lei, la 1900 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Revoluția fiscală a creat un adevărat haos. Guvernanţii susţin în continuare că nu scad veniturile, dar calculele arată că nu au dreptate