Cum poate fi evitată risipa de mâncare şi ce trebuie făcut cu resturile ospăţului de Revelion
După ospăţ, urmează risipa! Unul din zece produse alimentare cumpărate ajunge la gunoi. Românii aruncă cel mai mult mâncarea din supermarket.
După ospăţ, urmează risipa! Unul din zece produse alimentare cumpărate ajunge la gunoi. Românii aruncă cel mai mult mâncarea din supermarket. Acolo unde au lăsat, în urmă cu doar câteva zile, sute de euro dintr-un singur foc. Însă, cu puţină imaginaţie, resturile din frigider pot fi transformate în noi preparate apetisante.
La gunoi ajung tone întregi de hrană, de multe ori încă ambalată. De Crăciun şi Revelion, românii au cumpărat mai mult decât pot duce.
Conform estimărilor, un român aruncă în jur de 130 de kilograme de mâncare într-un an. 43% dintre acestea sunt fructe şi legume, 24% este mâncare gătită, iar 205 sunt produsele de panificaţie. Ne încadrăm în media europeană, deşi avem venituri mult mai mici.
Românii cheltuiesc 40% din tot ce câştigă pe mâncare. Şi aruncă 10% din ce cumpără. Cam o porţie de mâncare ajunge în fiecare zi la gunoi. În întreaga Uniunea Europeană se irosesc aproximativ 88 de milioane de tone de alimente în fiecare an. Simon administrează un magazin social din Bucureşti, unde firmele donează alimente aproape de termenul de expirare.
România are şi o lege a risipei alimentare. Complet nefuncţională în acest moment. În timp ce parlamentarii vor să o amendeze, noi putem reduce singuri risipa alimentară chiar din propria bucătărie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰