Antena Meniu Search
x

Români care au revoluționat medicina: DIMITRIE GEROTA, radiolog și urolog

Născut în familia unui preot, în Craiova anului 1867, Dimitrie Gerota s-a bucurat de o remarcabilă carieră ca radiolog și urolog

Născut în familia unui preot, în Craiova anului 1867, Dimitrie Gerota s-a bucurat de o remarcabilă carieră ca radiolog și urolog

În 1886, Gerota era admis la Facultatea de Medicină din București. Iar după finalizarea studiilor, în 1892, pleaca la Paris pentru continuarea studiilor.

Profesorul lui Brâncuși

Întors în țară, a început să practice medicina, în paralel cu meseria de cadru didactic. Din octombrie 1897, predă anatomia la Școala Națională de Arte Frumoase din București, unde l-a avut, ca student, pe Constantin Brâncuși. Tot profesorul Gerota l-a ajutat pe Brâncuși să plece la Paris și i-a asigurat chiar și un venit lunar.

Metoda și Fascia Gerota

În cariera sa, Dimitrie Gerota a efectuat numeroase cercetări pcu privire la anatomia și fiziologia vezicii urinare și a apendicelui, și a preconizat o tehnică de injectare a vaselor limfatice, numită azi metoda Gerota.

De numele său se leagă și aplicarea primelor radiografii din România, fiind astfel considerat primul radiolog român.

În 1907, Dimitrie Gerota a înființat, în București, un sanatoriu în care erau operați și îngrijiți numeroși bolnavi. Gerota a deschis, pentru prima data, fascia perirenala, ce astăzi îi poartă numele . În orice tratat de urologie contemporan fascia este denumita fascia Gerota.

Astăzi, Spitalul de Urgență Profesor Doctor Dimitrie Gerota îi poartă numele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Români care au revoluționat medicina: DIMITRIE GEROTA, radiolog și urolog